Музей історії міста Хмельницького запрошує на виставку портретного живопису «Образи та постаті»

У музеї історії міста Хмельницького з нагоди Міжнародного дня музеїв у рамках мистецького проєкту «Синтез мистецтв» ГО «Хранителі спрадщини» відкрилась унікальна колективна експозиція портретного живопису «Образи та постаті». 

18 травня в музеї історії міста Хмельницького видалося насиченим і велелюдним, адже проєкт «Синтез мистецтв» зібрав на презентації вернісажу портретного живопису «Образи та постаті» чимало поціновувачів історії та мистецтва. Музей гостинно відчинив двері для шанувальників цікавого мистецтвознавства в контексті історії цивілізації, адже в рамках відзначення Міжнародного дня музеїв у стінах музею історії міста Хмельницького та й навіть за його межами вже понад десятиліття з року в рік проводяться масштабні заходи: костюмовані вечірки, мистецькі проєкти, художні вернісажі – все, що цього особливого дня виходить за межі регламентованого розпорядку роботи музею і плавно перетікає у мистецьке паті, яке носить назву Європейська ніч музеїв. Саме так сталося й цього разу. Численні гості заходу в очікуванні початку презентації розважалися не лише візуальним ознайомленням з надзвичайно насиченою, різнобарвною та цікавою галереєю портретних робіт, а й спогляданням кінострічки за участю перлини німого сінематографу початку ХХ століття Віри Холодної, портрет якої можна побачити серед інших робіт галереї.  

Проєкт «Синтез мистецтв» активно розвивається та мистецьки еволюціонує понад десять років завдяки успішній творчій насназі громадської організації «Хранителі спадщини». Цього року «Хранителі спадщини» надихнулися темою ролі особистості в історії, і, поєднавши просвітницький напрямок своєї діяльності, спромоглися втілити цю ідею також і у власних творах образотворчого мистецтва.

Мистецький проєкт «Синтез мистецтв. Образи і постаті» проілюстрований колективною експозицією портретного живопису, що є результатом давньої та плідної співдружності двох хмельницьких художніх студій – «Відродження» під керівництвом хмельницького художника та мистецтвознавця Радимира Міляра та музичної виконавиці та педагога Тетяни Чигрин, та «Рефлекторний взаємозв’язок», якою керує хмельницький художник, батько Радимира, член НСХУ Едвард Міляр.   

Більшість робіт в експозиції «Образи і постаті» створена завдяки зусиллям художників та учнів студії Радимира Міляра «Відродження» та з його власної ініціативи. Художники та студійці писали портрети спеціально для цієї виставки, надихаючись величчю видатних історичних постатей. Працюючи над картинами, вони вивчали біографії героїв своїх полотен. Презентація проєкту відкрила для гостей музею новий ракурс на, здавалося б, хрестоматійні історичні особистості та підвищила рівень ерудованості присутніх завдяки найцікавішим та нейнесподіванішим маловідомим історичним фактам.

Учасників вернісажу та його гостей привітала директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш. Пані Галина представила авдиторії авторів проєкту та, вручивши керівникам обох художніх студій відзнаки управління культури і туризму Хмельницької міської ради за плідну багаторічну культурно-просвітницьку працю, у вітальному слові наголосила на важливості їхньої діяльності. «Саме духовність робить з нас людей», - підсумувала пані Галина.

Пан Радимир Міляр – керівник громадської організації «Хранителі спадщини» детально представив до уваги товариства роботи своїх учнів, надзвичайно цікаво й емоційно розповів про роботу студії «Відродження», про те, як народилася смілива ідея про створення такої портретної галереї, про обдаровану плеяду своїх учнів, з-поміж яких особливо плідною та багатогранною художницею виявилася хмельничанка Ірина Стасюк, портретів авторства якої на виставці представлено аж 14!

Пан Радимир в імпровізованій екскурсії експозицією розповів про те, що виставка унікальна тим, що в ній представлені портрети видатних особистостей, кожна з яких уособлює кращі досягнення своєї епохи: Данте та Леонардо да Вінчі символізують епоху Ренесансу в Італії, Ференц Ліст та Едгар По представляють епоху Романтизму, Віра Холодна та Анна Горенко – стиль модерн початку ХХ ст. Духовнийнапрямок в експозиції представлений образами Діви Марії – картина «П’єта» Радимира Міляра, Ісуса Христа – ікона «Спаситель» Наталії Колесник, святого Ієроніма – копія картини Караваджо у виконанні Сергія Рябого.

До ідеї бачення історичних постатей у просторі й часі, розвитку культури, її еволюціонування студійці звертаються час від часу, насамперед тому що творять у синергії з дотичними до художнього мистецтва дисциплінами – історією, філософією, психологією, музикою, літературою, поезією, культурологією, театром, фотографією тощо. Проєкт «Синтез мистецтв» виник практично одразу зі створенням ГО «Хранителі спадщини» як гуманітарний просвітницький майданчик, де захоплення межує з натхненням, а діяльність великих надихає на власні мистецькі досягнення.

Пані Тетяна Чигрин – музичний керівник ГО «Хранителі спадщини», музична виконавиця та педагог, наголосила на унікальності виставки такого рівня з-поміж сучасних проєктів, що пропонуються до уваги хмельничан останнім часом. Жанр портретного живопису є кропітким і складним, менше з тим студійці обидвох студій отримують відповідний рівень знань та навичок, необхідний для відтворення живописних робіт високого рівня. Серед нинішніх учнів Радимира Міляра є дорослі, котрі відчули поштовх до образотворчого мистецтва просто посеред власного усталеного життя, є люди поважного віку – слухачі і слухачки Університету третього віку, а є обдаровані підлітки, котрі, можливо, в майбутньому матимуть намір продовжити навчання вже на академічному рівні. Пан Радимир продемонстрував рисувальну теку з несподівано майстерними ескізами олівцем у стилі Леонардо да Вінчі, виконані юною Софійкою Яценко, котра також є учасницею цієї масштабної виставки.  

Багато цікавих полотен портретної виставки належить авторству хмельницької художниці студії «Відродження» Ірині Стасюк. Пані Ірина поділилася з гостями вернісажу розповіддю про те, звідки черпає натхнення для створення портретів мандрівного філософа Григорія Сковороди, Великого Кобзаря Тараса Шевченка, української оперної співачки Соломії Крушельницької, українського байкаря Леоніда Глібова, київського архітектора Владислава Городецького, видатної української поетеси Лесі Українки, діви німого кінематографу Віри Холодної. Саме з їхньої творчості. Варто зазначити, що Ірина Стасюк навчалася мистецтву живопису в студії «Відродження» понад 10 років, і, до слова, Радимир Міляр надзвичайно пишається її успіхами, адже пані Ірина неодноразово брала участь у всеукраїнських і міжнародних конкурсах, де посідала призові місця. Додамо, що не так давно авторська виставка художніх робіт талановитої хмельничанки Ірини Стасюк приймала відвідувачів у стінах музею історії міста Хмельницького, отримавши шалений успіх також і онлайн на веб-майданчиках музею. Захоплення Ірини історичними постатями передалося й іншим студійцям. Це сприяло подальшому розвитку проєкту – і з-під пензля пані Ірини народилися портрети Віри Холодної, Соломії Крушельницької, Лесі Українки в образі Мавки, Анни Горенко (Ахматової), доля якої тісно пов’язана з Поділлям і зокрема з Хмельниччиною, київського архітектора Владислава Городецького, Будинок з химерами якого надихнув одного із заможних проскурівчан збудувати будівлю в центрі Проскурова, декорувавши її на манер Городецького міфічними істотами. Історичний факт: будівля, в якій нині розташована музична школа № 1 імені Миколи Мозгового, свого часу – на початку ХХ століття – замість адреси мала впізнавану назву – Будинок з драконами. Фігурки цих міфічних істот збереглися й донині, і розгледіти їх можна в нішах мансарди попід самісінькою покрівлею цієї будівлі.

Пані Наталя Колесник, студійка студії «Відродження» під керівництвом Радимира Міляра, підбила підсумки діяльності громадської організації «Хранителі спадщини» з початку її  заснування у 2009 році. Мовою цифр – це 14 років плідної діяльності: понад 30 творчих зустрічей, 4 театральні постановки, чимало художніх виставок, лекцій та мистецьких проєктів.    

Серед робіт учасників виставки є портретні полотна члена НСХУ Едварда Міляра-старшого та учнів його художньої студії «Рефлекторний взаємозв’язок», які долучилися до спільного портретного проєкту. Варто зазначити, що творча родина Мілярів - батько і син спромоглися створити кожен власну художньо-педагогічну нішу у Хмельницькому та виховали чимало учнів та, сподіваємось, виховають ще більше.

В експозиції «Образи та постаті» також представлені живописні портрети з фондів музею історії міста Хмельницького: портрет Богдана Хмельницького хмельницького художника Мар’яна Підвисоцького, портрет Тараса Шевченка українського художника Миколи Харенка, робота члена НСХУ Леоніда Бессараби «Шевченко в Кам’янці» та фрагмент за мотивами картини Дієго Веласкеса «Інфанта Маргарита» у виконанні хмельницької художниці Людмили Мялковської.

Вишуканим музичним обрамленням презентації проєкту опікувались музична керівниця ГО «Хранителі спадщини» Тетяна Чигрин, яка майстерно виконала фортепіанний твір українського композитора Василя Барвінського «Прелюдія», Наталія Бухтенко (викладачка естрадного співу ХМШ № 1 імені Миколи Мозгового), у виконанні котрої прозвучала пісня композитора Френсіса Лея з американського кінофільму «Історія кохання» та вокальний твір італійського композитора Джуліо Каччіні «AveMaria» під фортепіанний акомпанемент Тетяни Чигрин. З присвятою найвеличнішій темі – темі матері – пані Тетяна Міцель, викладачка народного співу ХШМ «Райдуга», виконала власну авторську пісню «Вічне материнське чекання».

Експозиція, що складається з півсотні живописних портретів, сприятиме розумінню того, що людина є насамперед особистістю, яка повинна залишити по собі добру пам’ять і певні досягнення в різних сферах людської діяльності.

Виставка працюватиме впродовж травня і червня - побачте більше, дізнайтесь більше!

Ласкаво просимо!


Музей історії міста Хмельницького