Сакральне значення кольору в українській вишиванці

Щороку в третій  четвер травня Україна відзначає унікальне національне свято – День вишиванки. Це свято самобутнє і не прив'язане до жодного державного чи релігійного. Втім, мільйони українців саме цього дня дістають із шафи національне вбрання – вишиванку, і йдуть у ній на роботу, в університет чи до школи. У 2023 році День вишиванки припадає на 18 травня.

Кожна нація має свій традиційний одяг. Для українців таким одягом є вишита сорочка, яка називається – вишиванка. Історія вишиванки сягає корінням углиб століть. Згідно з історичними документами та археологічними розкопками, прикрашання одягу вишивкою було поширене ще в дохристиянський період. За свідченням Геродота,стародавні скіфи носили вишитий одяг.

Українська вишиванка — особлива. Вона розповідає про думки та почуття людини, відтворює світ краси та фантазій, передає поетичне осмислення природи й зберігає звичаї наших предків. Упродовж століть на вишиванку впливали різні культури — вони й формували характерні візерунки та орнаменти, притаманні конкретному регіону України. 

Вишиванка завжди мала високу естетику, адже майстрині вкладали в неї глибокий зміст — зокрема віру в майбутнє та прагнення до краси й досконалості. 

Вишиванки створювалися руками справжніх майстринь, які намагалися кожну сорочку зробити унікальною та неповторною. Проте, усі вишиванки мають деяку схожість між собою, оскільки орнаменти, які використовувалися для їх прикрашання, розділяють на декілька видів:

  • геометричний орнамент (лінії, ромби, трикутники, хрести та інші фігури);
  • рослинний орнамент (квіти, листя, гілки, дерева);
  • тваринний орнамент (зображення різних тварин, птахів, риб або їх окремих елементів – очей, рогів, кігтів).

Така різноманітність орнаментів з’явилася неспроста, оскільки візерунки на одязі виконували не лише декоративну функцію, а ще й містичну. Вишиванка була не простим елементом одягу: вона відігравала роль оберегу. Вишиті сорочки носили чоловіки, жінки, діти і для кожного підбирався певний візерунок зі своїм сакральним значенням. Жіноча вишиванка мала свою символіку, чоловіча або дитяча – свою.

Наші предки шанували стихії природи та поклонялися їм. Найбільш поширеними елементами вишивки були символи, які позначають стихії сонця та води. Сонце зображувалося у вигляді восьмикутної зірки або свастики, а вода – у вигляді хвилястих ліній. Ці символи слугували захистом від злих сил.

Ще одним поширеним символом є ромб з крапкою у центрі, який символізує плодючість. Український одяг з зображенням ромбів одягали подружжя, які хотіли стати батьками.

На сорочках часто зображували один з українських національних символів – калину. Червоний колір калини символізує кров нації та безсмертя роду. На чоловічих вишиванках можна зустріти зображення дуба. Дуб символізує чоловічу силу, енергію життя та розвитку. Візерунки з дубовим листям та жолудями , дружини часто вишивали на одязі чоловіків.

Символом щасливого сімейного життя є виноград. Виноградні грона зображували не тільки на сорочках, але й на рушниках та скатертинах. Барвінок, який часто можна побачити на вишивках, символізує молодість, цілеспрямованість, розвиток. Хміль має приблизно таке ж значення. Сорочки з зображенням барвінку і хмелю, як правило, виготовлялися для молодих парубків та дівчат.

Червоний мак на вишивці вважався оберегом роду та захистом від зла. Якщо в родині були загиблі воїни, жінки з цієї родини зображували на своєму одязі маки, у пам'ять про них. ружа уособлює любов і милосердя, соняшники символізують життя, енергію, щастя.

На українських вишиванках часто можна побачити зображення різних тварин: зозулі, сови, півня, метелика, зайця та інших.

Сакральне значення мають не лише візерунки на сорочці, але і їх колір.

Червоний – колір сонця,  вогню,удачі, захисту, крові,любові й пристрасті;

Червоний колір бога Ярила і стихії Вогню, джерело активності і руху. Для давнього предка червоний означав кров, вогонь, тепло, сонце, все видатне, яскраве, таке що вивершується над буденним. Це колір богів і воїнів.

Червоний – це  колір, який символізує благополуччя, урожай, благодіяння, червоний оберігає від злих сил і біди, від хвороб і нещасть. Червоний- колір збентеження і сорому.

Червоний – джерело світла і тепла, це посилення життєвої енергії, підвищення імунітету і витривалості. Це колір активний, енергійний, гарячий. Червоний допомагає активно долати життєві перешкоди, покращує динамічність життя і навіть підприємливість.

В Україні червоне є символом красивого: “дівка красна”, “весна красна” .

Червоний колір відповідає дії, горінню, пристрасті, бажанню і волі до перемоги. Червоний - знак боротьби за свободу. Червона енергія – це матеріальна енергія, сильна, міцна, яка дає можливість здійснювати важку фізичну роботу. Червоний колір є вираженням життєвої сили. Енергія червоного кольору допомагає формувати тіло, підтримувати його існування, підвищує внутрішні ресурси організму, наповнює тягою до життя.

Рожевий колір молодості, надії і духовної єдності з світом. Рожевий – це високе кохання. І на відміну від песимістів, які все бачать в чорному кольорі, оптиміст завжди все сприймає в рожевому. Рожевий– жіночний, спокійний, благородний.

Оранжевий - це колір Сонця. Сонце робить людину великодушною, благородною, гордою, чесною, безстрашною і правдивою.

Колір бога Дажбога  втілює славу, велич та достоїнство.

Цей колір часто асоціюється із задоволенням, розкошами, радістю, полум’ям. Створює відчуття благополуччя і веселощів. Це колір активності,цілеспрямованості оптимізму, оригінальності і життєвої сили. Оранжевий колір є важливим енергетичним джерелом для сприйняття нових ідей і одночасно дає імпульс для їх реалізації.

Зелений – символізує процеси народження та росту. Зелений – колір безсмертя, колір самої природи, колір світобудови, асоціюється з юністю, з життєвою можливістю, з народженням і надією. 

Зелений колір - символ родючості, рослина, що пробиває шлях до світла крізь товщу землі. Зелений – це світ рослин, без яких немислиме життя і які своїм корінням йдуть в землю, а листям тягнуться до неба і світла.

В наших предків зелений - колір богині Живи та Лади, символ воскресіння і оновлення, гармонії, символ юності і цвітіння.

Цей колір означає також добрі справи, ініціацію і надію. Зелений - колір здоров’я і стабільності.

Жовтий – колір сонячної енергії, життя, радості, багатства і процвітання; жовтий колір завжди несе у собі світло. Жовтий, колір божественного осяяння, символізував віру. Наш предок бачив в цьому кольорі безсмертно-життєву істину,  збільшення життєвої сили і набування міцного здоров’я. Всі відтінки жовтого і коричневих кольорів у наших предків асоціювалися з добробутом бо це кольори зерна,молока, масла,меду, хліба,худоби. Жовті тони пов’язані із сонячним світлом, а, відповідно із першопричиною життя, з першими весняними квітами – з кульбабками, з виводком курчат, золотом.

Синій – символ спокою, колір води і неба; Синій притягує до себе своєю таємничістю, символізує вічність і стійкість, таємницю, божественну істину. Символ Всесвіту та думки, вірністі і божественної мудрості. Блакитно-синій колір - колір бога Перуна, синьозелений колір- богині води Дани. Цей колір кличе в якусь невідому вись, в невідомість пізнання,  кличе людину до безконечного,  до пошуку невідомого щастя. Щастя в непізнанності. Це тяга до творчості, до невідомих думок, до безконечності пізнання, до підсвідомого, яке гіпнотизує наш інтелект. Синій означає глибину почуттів. Він уособлює: зосереджену увагу до своїх справ, споглядальність, чуттєвість, сприйнятливість, прагнення досягнути цілісності. Його прояви: спокій, задоволення, ніжність, любов і прив’язаність.  

Фіолетовий - колір який асоціюється зі смиренням і розсудливістю досвідченої людини, яка настраждалася і покаялася, з містичними знаннями і жертовністю, з релігійним самозреченням і святістю.Давні називали фіолетовий кольором мудрості, кольором пізнання істини.

Блакитний – це колір спілкування, чіткого і ясного мислення, високих моральних якостей, спокою і врівноваженості, символ прагнення до знання, розуміння світу сновидінь, здатність зберігати спокій, чистоту і духовність помислів, схильність до поезії, мелодійність. Блакитний колір був символом споглядальності і неба. У блакитному більшість людей задовольняється духовною поживою, і їх життя проходить під знаком альтруїзму. Колір безпечності і безтурботності. Блакитний творить враження легкості, невагомості, чистоти.

Блакитний це колір Божественної волі, яка поєднана з вербальною силою (силою слова), що має можливість вникнути в буття, зрозуміти його, а зрозумівши, осмислити відповідальність за свої слова, дії, вчинки.

Білий – колір чистоти, святості, духовності, незайманості (білі сорочки носили незаміжні дівчата). Спокон віків білий колір асоціювався з духом предків і наділявся властивостями очищення і божественності.

У наших предків білий втілював союз чоловіка і жінки (сі?м'я) і одночасно - союз матері і немовляти (молоко). Білим кольором наділялись такі властивості людини, як свідоме виконання обов'язку, соціальна згуртованість, збереження традицій, всезагальна проінформованність і пам'ять.

Білий колір наділявся нашими предками властивостями благості, бо характеризує касту волхвів, які протягом тисячоліть зберігали незмінними традиції суспільства. Білий колір - істина, обов'язок і самопожертва. Наші предки душу людську наділяли білим кольором совісливу її частину, яка шанує закони, традиції і мораль суспільства.

Білий колір означає  очищення душі, прийняття нею непорочності, невинності і цілісності.

Білий колір - це колір добра, щастя, зцілення від хвороб, колір очищення і примноження, символізує божественне світло Бога-Отця Рода.

Білий колір пов'язує нашу уяву з потойбічними сферами, бо він втілює білі хмари, чистоту і струмуючі потоки світла, а звідси - це колір святості і надії.

Білий колір дає  енергію, вирівнює настрій, створює святковість і урочистість , вимагає від нас ідеальної чистоти, цим він часто запобігає заразі і хворобам. Білий колір означає мислення, уяву, фантазію.

Чорний – означає магію,  землю, у наших предків касту трударів, страждання. Чорні ворони, чорні голуби і чорне полум'я фігурують в багатьох міфах і легендах. Всі вони є символом чорної окультної або несвідомої мудрості.

Чорний колір співвідноситься  з небезпекою, з ірраціональністю і непізнаністю майбутнього часу, з містикою. Чорний зберігає у собі всі кольори.

Душу людську наділяли чорним кольором безсовісну її частину, яка (всупереч традиціям суспільства) шалено добивається своїх ницих бажань.

Чорний - це загустіла ніч, яка таїть багато неочікуваного, таємничого. Ніч - це спокій, відпочинок.Наш предок з чорним кольором ототожнював розпад, морок, смерть. Але чорний відіграє і позитивну роль, символізує таємницю, любов, щасливий шлюб, бо ніч асоціюється з любов'ю та інтимними стосунками. Чорний– сильний, загадковий, витончений, строгий, урочистий, колір інтелектуалів, творчих особистостей;

Як свідчить історія української вишиванки: мистецтво живе і буде жити тисячоліття. Допоки українці одягатимуть одяг із вишитими елементами, доти триматиметься зв’язок між поколіннями.


Музей історії міста Хмельницького