Четверту книгу з циклу про Якова Ровнєра Юрій Даценко представив у бібліотеці

Пригоди проскурівського лікаря Якова Ровнєра, котрий вже так полюбився читачам, тривають. У 2023 побачила світ нова книга молодого хмельницького прозаїка Юрія Даценка «Життя вічне». У ній автор відправляє свого героя до невеликого села Сутківці, що на Хмельниччині. І саме її, четверту з циклу про Якова Ровнєра, пан Юрій презентував 22 березня у читальній залі Центральної публічної бібліотеки.

Події нового роману відбуваються у 1921 році. Проскурівський лікар перебирається до Сутковець, але й там на нього чекають таємниці та загадки. Руїни місцевого замку зацікавлюють столичного комісара, який влаштовує розкопки. Виявляється, що там є не просто таємний підземний хід і не просто скарб роду Грабянок, колишніх власників села, а «могутня сила, здатна змінити хід світової історії…».

Юрій Даценко говорить, що четверта історія про Якова Ровнєра вийшла найповнішою, адже книга попри очікування є на 60 сторінок об’ємнішою. Загалом на читача чекає чотири сотні аркушів цікавих та неймовірних пригод. Відзначає письменник: «Цей роман можна читати як самостійний твір, тобто історія абсолютно окремішня. Вона не є продовженням попередніх і не буде продовжуватися у п’ятій книзі. Окрім того, що читач зустріне у ній Якова Ровнєра, тут ще й буде герой із другого роману, котрий дуже полюбився читачам. Я впевнений, їм буде приємно з ним зустрітися».

Презентовану нині в бібліотеці книгу автор почав писати ще до війни. З 24 лютого йому понад півтора місяця не вдавалося завершити речення, яким закінчив роботу в ніч повномасштабного вторгнення. У творі цей момент збережено, читач знайде його — перерване речення.

Письменник відзначає, що видавництво попри війну змогло видрукувати наклад у 4000 примірників. Ця цифра є дуже показовою, демонструє, що сучасна українська література витримує випробування і розвивається.

Також Юрій Даценко анонсує, що вже пише п’ятий роман, який, мабуть, стане завершальним у циклі про Якова Ровнєра. У прозаїка є деякі інші напрацювання. Тож читачу залишається тільки з нетерпінням чекати на нові й нові пригоди від письменника.

Розповідає пані Алла, що відвідала презентацію в бібліотеці: «Ми романи Юрія Даценка читаємо всією сім’єю. Із захватом беремося за кожну наступну книгу. Поки улюбленої немає, адже подобаються всі. Цікаві історії, виняткові сюжетні повороти, неймовірні загадки — автор вміє “тримати” читача».