9 березня - День народження Тараса Шевченка

Щороку 9 березня українці по всьому світу святкують День народження Тараса Григоровича Шевченка – великого Кобзаря, видатного українського поета та художника. У свідомості кожного громадянина нашої держави Т.Г. Шевченко займає місце національного героя. Сьогодні музей історії міста Хмельницького презентує експозицію з фондів музею, присвячену великому Кобзарю, який став духовним наставником нашого народу і об’єднує різні покоління українців крізь століття і навіть континенти. Завдяки Тарасовій силі і мудрості слова про самобутню українську культуру знають в усьому світі.

Надзвичайно талановитий український поет і художник, прозаїк і етнограф Тарас Григорович Шевченко народився 9-го березня 1814-го року в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці Черкаської області.

Тарас Григорович Шевченко — видатний поет, художник, гордість і натхнення українського народу. Про життя та діяльність цього славетного майстра написано багато книжок. Та в біографії Кобзаря є й цікаві факти, відомі далеко не всім, зате вони повною мірою розкривають багатогранність характеру і таланту митця. 

Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера Т. Г. Шевченко – 137 кілометрів. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість — 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка.

Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку “Кобзар”, розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

Шевченко був і непересічним художником. Він вступив до Імператорської Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі і навчався там під керівництвом Брюллова. У листопаді 1845 року отримав офіційне звання художника. На сьогоднішній день збереглося 835 мистецьких творів Шевченка-художника, серед яких живопис і графіка різних жанрів, виконаних у різних техніках.

Поціновувачі та дослідники біографії поета дійшли висновку, що за життя Тарас Григорович був великим модником. У своїх особистих мемуарах «батько» українського народу висловив захват стосовно купівлі нового плаща-макінтоша, вартістю 100 рублів. До слова, коли Шевченко працював в археологічній комісії, його зарплата становила 150 рублів на рік.  

Поет  сам любив співати – він мав дзвінкий голос приємного тембру (тенор або баритон з високими теноровими нотами). В його репертуарі переважно були народні пісні центральної частини України, а під час співу він акомпонував собі на гітарі. Його улюбленими піснями були  “Забіліли сніги”, “Ой не шуми, луже! “, “У полі могила з вітром говорила”, “Гей, хто лиха не знає”, “Ой ходив чумак молоденький сім рік по Дону”, “Ой ішов чумак (козак) з Дону”.

“Почав Кобзарем — закінчив букварем”. Цей вислів про творчість Шевченка належить Пантелеймону Кулішу і приводом для нього став вихід у 1861 році “Букваря Южнорусского” – останньої прижиттєвої книжки Тараса Григоровича. Ця книга була написана українською мовою з використанням російських літер і призначалась для навчання грамоти в недільних школах. Буквар Шевченка був найдешевшим з подібних підручників. При цьому, весь наклад (10 тисяч примірників) оплатив сам Шевченко. Для того, щоб знайти необхідні кошти, він розіграв у лотерею відомий нам з дитинства “канонічний” автопортрет у кожусі і смушевій шапці. 

Тарас Шевченко ніколи не був одруженим і не мав дітей, але це не означає, що поет не мав нащадків. Він мав 23 племінників і близько 90 внучатих племінників. Дослідники налічують понад 1300 нащадків братів та сестер Тараса, у багатьох із яких була цікава доля.Так, його небіж Йосип Шевченко став активним учасником російсько-турецької війни та героєм Болгарії. Внучатий племінник Олег Лундстрем був керівником джазового оркестру в Китаї. Онук сестри Шевченка Катерини Фотій Красицький також став художником. Він видав перший художньо-методичний підручник українською мовою "Рисування та малювання".


Музей історії міста Хмельницького


Хмельницький цікавий



"Читати, щоб бути в тренді": як пройшов Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання



Творчість Кобзаря очима українських поетів