Людмила Охріменко представила у Центральній публічній бібліотеці Хмельницької громади свій роман «Оскар»

18 жовтня у читальній залі Центральної публічної бібліотеки Хмельницької громади презентували роман «Оскар» відомої української авторки-сучасниці Людмили Охріменко. Подія відбулася, звісно ж, за участі самої письменниці. Книга входить до топу найпопулярніших наразі. Рукопис побачив світ у 2021 році. І його визнали найкращим романом на воєнну тематику за результатами літературного конкурсу «Коронація слова – 2021».

«Оскар» – про українського розвідника. Головний герой на початку 2015 року потрапляє у полон до російських окупантів у Донецьку. Там на нього чекають катування і знущання, а ще вибір – здатися чи все ж таки боротися до кінця. На презентації авторка розповіла, як з’явилася ідея написання, кому вона належить та чому воєнна тематика виявилася для неї настільки близькою.

Тож роман заснований на реальних подіях. А прототип головного героя сам запропонував написати його історію. Трапилося це у 2020 році. Людмила Охріменко тоді багато волонтерила, завдяки чому добре знала життя військових. Взявшись за роботу, керувалася найперше бажанням написати книгу про справжнього українського солдата – людину, котра пройшла випробування і перемогла – перемогла себе й свій страх, перемогла ворога.

Оскільки в основу лягло справжнє життя, то працювати авторці було важко. «Якщо ти хочеш передати правду, то ти мусиш пропустити через себе всі події, про які ти хочеш написати, і відчути все, що переживає герой. Для автора це не завжди легко. Так було і з цією книгою», – говорить пані Людмила. Твір має дві частини. Друга з котрих знайомить вже з іншими людьми, які своєю участю допомагають головному герою.

«Оскар» вразить читача неймовірним та динамічним сюжетом, буквально відчутною, непересічною психологічністю подій. Авторці вдалося достеменно яскраво та детально передати характери героїв. Для цього вона зверталася до багатьох людей, спільнот. Серед них – Олег Громадський, котрий, на жаль, загинув наприкінці лютого.

Презентований нині роман – це можливість ствердитися і переконатися, що українці зможуть подолати настільки ницого, підлого й підступного ворога – агресивну та загарбницьку націю. Для цього в нас є тільки одна умова – об’єднатися. «Зараз я розумію, що ця книжка, що вийшла у 2021, є книжкою-попередженням: що не потрібно розслаблюватися, що війна почалася у 2014 і нікуди не ділася, що ми обов’язково маємо перемогти!» – так стверджує письменниця. А ще додає, що в її творах або герой, або його ідея, або народ завжди перемагають, бо пані Людмила вірить, що настав час саме переможної літератури.

Для Людмили Охріменко презентований твір став книгою-утвердженням себе як справжньої української письменниці. Вона впевнена, що така література, як «Оскар», на часі, що такі книжки зараз лікують рани, додають людині віри в те, що наша перемога – то абсолютна істина...