Презентовано «Південний Буг» (№ 9-10)

22 вересня у читальній залі Центральної публічної бібліотеки Хмельницької громади представили черговий випуск літературно-публіцистичного альманаху «Південний Буг». Напередодні у світ вийшов його № 9-10.

Альманах видано відповідно до Програми підтримки книговидання та читацької культури у Хмельницькій міській територіальній громаді на 2021-2025 роки «#Щодня читай українською».

У свіжому номері зібрано твори письменників Хмельниччини та України про сучасні події, передусім про російсько-українську війну.

Видання містить декілька розділів: «Поезія», «Проза», «Молода муза», «Нові імена», «Наші гості», «Українські постаті», «Рецензії. Критика. Спогади», «Для дітей», «Гумор».

На трьох з половиною сотнях сторінок – літературне життя Хмельниччини. Читачу в такий спосіб представляють уже знаних літераторів, а також нових для загалу письменників.

Обкладинка презентованого випуску вмістила чимало фото. Вони відображають те, чим живе наше місто та й уся Україна останніх сім місяців – звитягою, боротьбою, українською славою і сміливістю, власною історією, мовою і культурою.

Василь ГорбатюкПетро МалішВіталій Міхалевський – редактори-упорядники альманаху. Розповіли, що кожен випуск видання – це велика праця, зусилля і старання, адже альманах традиційно має бути повноцінним відображенням літературної палітри. Виходить так, що сучасна тематика творів має чітке історичне підґрунтя. Інакше й не може бути, адже література і культура загалом одвічно демонструють ті події, які турбують суспільство. І слово, і мова, й українське мистецтво мають силу бути зброєю, що лякає і страшить ворога.

Важливість праці редакторів-упорядників відзначили й гості презентації. Саме на цьому гучно наголосив журналіст, публіцист, письменник, громадський діяч Богдан Теленько. Любов Сердунич, подільська літераторка, антивоєнні вірші якої увійшли теж до випуску (поезії двома мовами – українською та англійською), по-особливому тепло та вдячно звернулася до всіх, завдяки кому № 9-10 був виданий та презентований.

Додамо, що захід-презентацію влаштували в межах двотижневого міського літературного марафону «#Щодня читай українською». Такий книгозбірні Централізованої бібліотечної системи нашої громади організовують не вперше – а раз на два роки, почергово з літературним фестивалем «Слово єднає!» – з нагоди Дня міста Хмельницького.