26 березня - день Національної гвардії України

Національна гвардія України є військовим формуванням з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України і призначено для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від кримінальних та інших протиправних посягань, охорони громадської безпеки і порядку та забезпечення громадської безпеки, а також у взаємодії з правоохоронними органами - із забезпечення державної безпеки і захисту державного кордону, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій.
 
 
Національна гвардія України бере участь відповідно до закону у взаємодії зі Збройними Силами України у відсічі збройній агресії проти України та ліквідації збройного конфлікту шляхом ведення воєнних (бойових) дій, а також у виконанні завдань територіальної оборони.
 
Як самостійна силова структура існувала з 1991 по 2000, як військове формування з правоохоронними функціями на базі Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України та залученням нових військових кадрів на добровольчій основі з 13 березня 2014 року. Загальна чисельність — до 60 тисяч військовослужбовців.
 
Зараз Національна гвардія України функціонує в системі Міністерства внутрішніх справ України. Міністр внутрішніх справ України здійснює військово-політичне та адміністративне керівництво Національною гвардією України. До особового складу Національної гвардії України входять військовослужбовці та працівники. Військовослужбовці проходять військову службу за контрактом та за призовом. Військовослужбовці Національної гвардії України на період військової служби зупиняють членство в політичних партіях та професійних спілках. Існує військовий резерв Національної гвардії України. Резервісти, які проходять службу у Резерві Нацгвардії, одержують відповідні військові знання.
 
Національну гвардію України було утворено Законом України «Про Національну гвардію України» від 4 листопада 1991 року № 1775-XII. Підрозділ, утворений на базі Внутрішніх військ УРСР, був знову розформований через 19 років Законом України «Про розформування Національної гвардії України» від 11 січня 2000 року № 1363-XIV.
 
Національна гвардія України була відновлена 13 березня 2014 року (відповідно до закону України «Про Національну Гвардію України» від 13 березня 2014 року) під час напруженої ситуації в АР Крим і східних регіонах України. Порушення територіальної цілісності України та захоплення Криму Росією істотним чином вплинули на позицію влади щодо національної гвардії. У зв'язку з надзвичайністю подій, що розгортались в Україні, 11 березня 2014 року в.о. Президента України Турчинов звертається до Верховної Ради і вже в той самий день прийнято рішення відродити Національну Гвардію України.
 
 
13 березня 2014 року, Верховна Рада України затвердила закон № 4393 та фінансування Національної Гвардії. За таке рішення проголосували 262 народних депутати з 330 зареєстрованих у сесійній залі. Було зазначено, що базою для відновлення Національної гвардії є Внутрішні війська МВС України, які перетворюються на військове формування з правоохоронними та службово-бойовими функціями.
 
Згідно з Розділом ІІ Закону України «Про Національну Гвардію України» загальна чисельність Національної гвардії України не перевищує 60 тисяч військовослужбовців. У разі необхідності чисельність Національної гвардії України може бути збільшена відповідним законом.
 
16 червня 2014 року Міністерством внутрішніх справ України розпочато укомплектування та спеціальна військова підготовка Корпусу резервних підрозділів оперативного та спеціального призначення Національної гвардії України. На середину червня 2014 року було сформовано 3 і почалося формування 4-го батальйону. 
 
В травні 2017 року в Національній гвардії України офіційно запроваджено інституцію капеланства для всіх релігій та конфесій, за винятком УПЦ МП, через антидержавницьку та колаборантську діяльність частини їх кліру. Також наказом Міністра внутрішніх справ визначено, що: «не допускаються священники, духовні центри яких знаходяться на території країни-агресора». 
 
    
 
Від 1 вересня 2017 року були створені й розпочали роботу відділення комплектування в 5 великих обласних центрах Києві, Львові, Одесі, Дніпрі та Харкові.
 
29 серпня 2021 року, Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради України, з позначкою як невідкладний, законопроєкт про Національну гвардію. Цей законопроєкт передбачає виведення структури з підпорядкування Міністерства Внутрішніх Справ та підпорядкування її Президенту України. Також він передбачає те, що безпосереднє керування Нацгвардією здійснює Командувач національної гвардії України, якого призначає президент.
 
    
 
Комплектування особового складу Національної гвардії України здійснюється за призовом на основі загального військового обов'язку громадян України, а також за контрактом. На сайті МВС України розміщено перелік вербувальних служб територіальних командувань та пунктів набору добровольців у військових частинах Києва, Харкова та Миколаєва з адресами та контактними телефонами. 
 
Одночасно з переформатуванням військових частин та з'єднань колишніх Внутрішніх військ МВС України, у липні 2014 року була сформована модернізована 1-ша бригада оперативного призначення Північного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України нового типу з сучасним озброєнням. 8 жовтня 2014 року особовий склад 1-ї бригади оперативного призначення повернувся з районів проведення антитерористичної операції на Донбасі.
 
Протягом 2015 року до Національної гвардії України було призвано майже 10 тис. громадян. На початку 2015 року національна гвардія нараховувала близько 1400 резервістів. Було створено при Північному та Західному ТрУ резервні медичні роти загальною чисельністю понад 150 штатних посад до яких було прийнято понад 60 резервістів. У лютому 2015 року було призвано за мобілізацією понад 1300 резервістів на особливий період. 
 
Протягом 2016 року до Національної гвардії України було призвано 18 тис. громадян. Крім того, провадилась робота щодо комплектування підрозділів військового резерву. До кінця 2016 року було створено резервних підрозділів: 1 батальйон, 5 рот, 27 взводів загальною чисельністю 3100 посад, 77 з яких, комплектуються кадровими офіцерами та контрактниками, 16 048 осіб було зараховано до оперативного резерву першої черги. 
 
 
Від 8 серпня 2017 року було розпочато додатковий призов. Додатковий відбір 1000 кандидатів для проходження строкової служби до лав Національної гвардії України проходить з метою підготовки до виконання функції з охорони органів та установ системи правосуддя. Як повідомляє пресслужба Національної гвардії, набір строковиків проходитиме суто в підрозділи, які виконують завдання з конвоювання, екстрадиції й охорони підсудних. До виконання завдань у зоні проведення АТО строковики не залучатимуться. Спеціальний підрозділ судової міліції МВС України в завдання якого зокрема входили охорона приміщень судів, безпека судових процесів та забезпечення безпеки працівників суду, був розформований у зв'язку зі вступом в дію Закону України «Про Національну поліцію». Чисельність громадян України, які підлягають призову затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09 серпня 2017 № 511-р. 
 
В структурі Національної гвардії України існують: окремий загін спеціального призначення по боротьбі з тероризмом, окремі загони спеціального призначення (ОЗСП) та окремі загони розвідки спеціального призначення (ОЗРСП) територіальних управлінь, 3 бригади та 4 полки оперативного призначення, 3 бригади та 3 полки охорони громадського порядку, 1 бригада та 3 батальйони конвоювання, 2 бригади 3 полки та 8 батальйонів змішаного характеру, 3 полки охорони особливо важливих державних об'єктів та вантажів та 5 батальйонів охорони АЕС, 1 бригада охорони дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав, авіаційна база, вузол зв'язку, батальйон охорони та забезпечення головного управління.
 
16 червня 2014 року, МВС України видало наказ «Про затвердження Положення про військові частини оперативного призначення Національної гвардії України», який упорядкував формування добровольчих підрозділів Нацгвардії розпочате в квітні.
 
Перший добровольчий батальйон оперативного призначення Національної гвардії України склав присягу на вірність Україні 5 квітня 2014 року Півтисячі гвардійців віком від 18 до 55 років екстерном за три тижні пройшли спеціальну військову підготовку після чого були зараховані до резерву НГУ. Присяга гвардійців майже не відрізнялася від звичайної армійської. Єдина відмінність — це згадка про тих, хто вже віддав життя за Україну. Вже 15 квітня Резервний батальйон оперативного призначення Національної Гвардії України, сформований з добровольців Самооборони Майдану, заступив на бойове чергування в район Ізюм-Слов'янськ Його підготовку проводив майбутній Герой України генерал Сергій Кульчицький До складу батальйону було зараховано 350 бійців.
 
В травні-червні 2014 року з резервістів НГУ було додатково сформовано ще два добровольчі батальйони Національної гвардії. Восени 2014 року у складі Національної гвардії України перебували три добровольчі резервні батальйони оперативного та спеціального призначення, які закінчили процес навчання та бойового злагодження. Серед них:
1-й батальйон оперативного призначення резервістів ім. генерала Кульчицького Національної гвардії України, в/ч 3066 (м. Київ), сформований з 1-го й 2-го резервних батальйонів Національної гвардії України, сформованих з представників Самооборони Майдану;
2-й батальйон спеціального призначення резервістів Національної гвардії України «Донбас», сформований на основі 1-ї роти територіально-громадського батальйону самооборони «Донбас» Дніпропетровської області, яким командує майор Анатолій Виногродський; (початково був 3-м)
4-й батальйон резервістів оперативного призначення «Крук», в/ч 1241 (м. Івано-Франківськ), який прийняв до своїх лав добровольців із різних регіонів України. 
 
Полк спеціального призначення резервістів «Азов», реорганізований з батальйону патрульної служби поліції, під командуванням підполковника поліції Андрія Білецького.
 
 
12 травня 2014 року були засновані: емблема Національної гвардії України, прапор Національної гвардії України, бойові прапори оперативно-територіальних об'єднань, окремих з'єднань, військових частин, вищих навчальних закладів Національної гвардії України та штандарт командувача Національної гвардії України.
 
Емблемою Національної гвардії України є прямий рівносторонній, так званий козацький, хрест з розбіжними кінцями крапового кольору. Цей колір символізує патріотизм, твердість духу та пролиту кров у визвольних змаганнях. В центрі хреста у восьмиграннику темно-зеленого кольору вміщено зображення малого Державного Герба України, разом вони символізують захист державності. Пружки хреста і восьмигранника золотистого кольору. Для польової форми емблема виготовляється кольору полину.
 
Прапор Національної гвардії України являє собою прямокутне полотнище синього кольору зі співвідношенням сторін 2:3, у центрі якого вміщено емблему Національної гвардії України; синій колір символізує чисте небо. Сторони прапора прикрашені бахромою золотистого кольору (в порядку використання символіки НГУ зазначається, що прапор може бути і без бахроми). На зворотній стороні розміщений напис золотистого кольору «Національна гвардія України». Стріловидна верхівка древка прапора виконана iз жовтого металу, у центрі — розміщений малий Державний Герб України.
 
Нарукавний знак Національної гвардії України має форму кола діаметром 9 сантиметрів кольору полину, світло-сірого або білого (в залежності від форми одягу). В центрі розташований прямий рівносторонній хрест крапового кольору. У центрі хреста на фоні восьмикутника кольору полину знаходиться малий Державний Герб України; контур хреста та восьмикутника — золотистого кольору. Коло та півколо золотистого кольору обрамляють хрест, у верхній частині нарукавного знака розміщено напис золотистого кольору — «Національна гвардія України».
 
Нагрудна нашивка Національної гвардії України має форму прямокутника розміром 130х30 міліметрів кольору полину з написом «Національна гвардія України» золотистого кольору; контур нашивки — золотистого кольору. Ліворуч від напису розташована емблема Національної гвардії України.
 
Символіку НГУ протягом двох місяців розробляла комісія на чолі із генерал-майором Василем Молдавчуком, в яку увійшли директор Центрального музею Національної гвардії України Оксана Улітіна, представники Головного управління Національної гвардії і українських геральдичних організацій. Рішення комісії графічно втілив у життя художник Академічного ансамблю пісні й танцю МВС України підполковник запасу Андрій Некрасов. Представники громадськості піддали критиці непрозорий характер роботи комісії, так, не велися протоколи обговорень, розпорядження здебільшого віддавалися в усній формі.
 
До проведення пісенного конкурсу Євробачення-2017 військовослужбовці, задіяні в охороні громадського порядку й дипломатичних та консульських установ, отримали нову форму синього кольору для міського патрулювання із новою символікою, продемонстрованою вперше у грудні 2016 року.
 
З 2018 року основними кольорами для спеціального одягу (форми) стали темно-синій, оливковий та кольорова гама «Хижак». 
Кокардою та беретним знаком Національної гвардії України є золотиста промениста восьмикінцева зірка, зверху якої вміщено гренаду з полум'ям. У круглому центральному медальйоні вміщено золотистий Тризуб. Емблемою на комір кітеля Національної гвардії України є золотиста промениста восьмикінцева зірка, зверху якої вміщено гренаду з полум'ям. У круглому центральному медальйоні розміщено емблему Національної гвардії України — прямий рівносторонній хрест з розбіжними кінцями рифленого золотистого кольору, в центрі якого у восьмиграннику вміщено зображення малого Державного Герба України.
 
Спеціальний жетон з індивідуальним номером, що видається військовослужбовцям, які виконують завдання з охорони громадського порядку, охорони дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій в Україні, та посвідчує їх належність до Національної гвардії України. У верхній частині жетона розташовується фігурна стрічка, на якій рельєфними літерами нанесено напис «НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ». У центральній частині жетона розташовується золотава промениста восьмикінцева зірка, зверху якої вміщено гренаду з полум'ям. У круглому центральному синьому медальйоні вміщується Тризуб золотистого кольору. У нижній частині жетона на дугоподібній смузі наноситься індивідуальний номер військовослужбовця Національної гвардії України з восьми цифр.
 
Згідно з програмою спільних українсько-американських тактичних навчань «Безстрашний охоронець-2015» (Fearless Guardian-2015) спеціальну підготовку проходитимуть як особовий склад, так і керівна ланка Нацгвардії України. Зокрема керівників навчатимуть як вести інформаційні операції: співпраця з населенням, протидія пропаганді противника. Також як управляти вогнем артилерії та як правильно організувати тактичну розвідку, несення служби на блокпості, знешкодження диверсійно-розвідувальних груп.
 
Водночас з особовим складом підрозділу оперативного призначення Нацгвардії американські військові ділитимуться знаннями щодо надання першої медичної допомоги, фізичної та вогневої підготовки, блокування та знешкодження противника, розмінування місцевості та перетину загороджень, споруджених противником. Усе те, що може знадобитися українським воякам безпосередньо у боях на сході. Адже саме хлопці з Нацгвардії стоять на передовій лінії оборони у Донецькій та Луганській областях. Спочатку регулярні військові, згодом — колишні добровольці.
 
Навчання поділено на три етапи кожен з яких триватиме вісім тижнів, розповів у розмові з DW в.о. командувача Національної гвардії України генерал-лейтенант Микола Балан. «Перший етап ми розпочнемо з регулярних підрозділів гвардії таких як „Ягуар“ та „Гепард“, а вже на наступних етапах будуть задіяні колишні добровольчі загони, які влилися у нашу структуру і підписали контракти», — каже він. Відбір службовців для навчань теж не був випадковим. «80 відсотків тих, хто нині на полігоні, пройшли через зону АТО, — зазначає Балан. — Коли ми ще планували навчання, то американська сторона наполягала, щоб приїхали хлопці, які вже воювали і змогли б ділитися досвідом війни на сході з американськими солдатами».
Навчання на Яворівському полігоні триватимуть пів року у три етапи. На кожному з них залучатимуть по дві роти (210 осіб), загалом до 900 бійців оперативного призначення Нацгвардії України і близько 250 американських інструкторів.
 
23 квітня 2015 року, десантники 173-ї бригади США почали тренування з українськими військовослужбовцями на полігоні в Яворові. До України прибуло 300 військовослужбовців цього підрозділу для проведення тривалих спільних навчань-тренінгів для підрозділів Національної гвардії України та українських військових.
 
За словами глави МВС України, тренінги проходитимуть за участю 900 бійців Нацгвардії — три потоки по 300 гвардійців тривалістю по 8 тижнів кожен, а потім спільні навчання. В навчаннях братимуть участь такі підрозділи Нацгвардії, як «Азов», батальйон ім. Кульчицького, «Ягуар», «Омега» та інші частини з Києва, Харкова, Запоріжжя, Одеси, Львова, Івано-Франківська та Вінниці.
 
Крім того, на території України в 2015 році передбачено проведення низки українсько-американських навчань: «Фіарлес Гардіан-2015», «Сі Бриз-2015» і «Сейбер Гардіан/Репід Трайдент-2015». 
 
20 червня 2015 року, на базу батальйону «Донбас-Україна» прибула група італійських інструкторів «Omega-Team», які приступили до навчання особового складу тактичній підготовці. Як повідомляють самі інструктори, приїхали вони по своїй волі, за свій рахунок. Свої навички та знання передавали українським бійцям теж безкоштовно. Пояснюючи це тим, що українська війна — питання принципу. Варто відмітити, що «Omega-Team» підтримує українську сторону, а не російську, пояснюючи це своїми «не комуністичними поглядами». 
 
У травні 2018 року була підписна Технічна угода між Міністерством внутрішніх справ України та Міністерством національної оборони Канади й Канадськими Збройними силами. Після чого розпочалася співпраця з Об'єднаною оперативно-тактичною групою Збройних сил Канади в Україні, операція UNIFIER. Вона ведеться за напрямками підготовки штабів батальйонів, розвитку сержантського корпусу, інженерної підготовки та мовної підготовки гвардійців в навчальних закладах Збройних сил Канади. Запроваджено 4 проєкти транскордонного співробітництва з Жандармерією Румунії. Розвивається співпраця із Національною Республіканською гвардією Португалії.
 
Національна гвардія України пройшла три етапи еволюції перед тим, як набула свого сьогоднішнього вигляду. Це відображається у типах використовуваного озброєння: від озброєння регулярної армії, успадкованого від першого формування Національної гвардії (1991—2000) до озброєння типу SWAT у ролі внутрішніх військ (2000—2014) та до парамілітарних сил, які мають озброєння легше від регулярної армії, але також і менший час реагування.
 
З початком російсько-української війни 24 лютого 2022 року, підрозділи Національної гвардії України встали на захист держави та боронять її від ворога.
 
За інформацією музею історії міста Хмельницького