У Хмельницькому завершився літературний фестиваль «Слово єднає – 2021!»

25 вересня у сквері ім. Тараса Шевченка відбувся заключний етап Хмельницького міського літературного фестивалю «Слово єднає!». Цьогоріч фестиваль проходив вп’яте. Тривав два тижні, розпочавшись брифінг-презентацією 13 вересня. Літературно-мистецьку подію традиційно влаштували у рамках святкування Дня міста Хмельницького.

П’ятий фестиваль зібрав знаних авторів Хмельниччини та літераторів-гостей з інших куточків України, серед таких: Анастасія Нікуліна, Олег Бакулін, Ірина Мацко, Сергій Пантюк, Сергій Куліда.

За два тижні літературна подія встигла згуртувати близько 1 500 поціновувачів українського слова. Було проведено понад пів сотні заходів, які пройшли у культурно-мистецьких та навчальних закладах міста і не тільки. Адже особливістю фестивалю було те, що цього року його заходи організували і в 4 бібліотеках сіл, котрі увійшли до складу Хмельницької міської територіальної громади.

У рамках «Слово єднає – 2021!» відбулися: літературні читання та презентації авторських книг, альманахів «Медобори-17», «Південний Буг, №№ 7-8»; письменницькі зустрічі місцевих авторів та митців з інших регіонів з читачами; кластер літературних новинок – 2020 за програмою «#Щодня читай українською»; акція «Збери книги для дитячої лікарні»; «Фестиваль на колесах» (поїздки до бібліотек громади); літературний марафон у бібліотеках-філіях ЦБС; мистецькі проєкти, зустрічі з художницями; презентація ретророманів про Хмельницький Ольги Саліпи та Юрія Даценка; автограф-сесії спеціальних гостей; літературний квест «Зашифроване місто: знайди таємний код»; виставки книг та інші заходи.

На урочистому закритті з вітальним словом виступили організатори події, спеціальні гості фестивалю та літератори Хмельниччини. Вони підкреслили важливість фестивалю як одного з рушіїв розвитку культурного життя в Хмельницькому, додавши, що «Слово єднає!» невпинно здобуває всеукраїнське визнання та все більше стає популярним і знаним поміж літераторів та поціновувачів друкованого українського слова з усієї країни.

Заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак, який завітав на заключний етап фестивалю, це теж відзначив: «Тепер ми надаємо словосполученню «Слово єднає!» як назві фестивалю набагато ширшого змісту, тому що тепер «Слово єднає» всіх тих, хто пише і читає, хто живе в місті і в селі. Я хотів би, щоби цей фестиваль мав таку ж прекрасну долю, як наше місто, щоби він жив, щоби естафету тих, хто його започаткував, продовжували молоді, починаючі люди, які стануть майстрами слова».

Опісля відбулося відзначення у рамках фестивалю хмельницьких літераторів та гостей. Чотирьом місцевим авторам офіційно вручили квитки членів Національної спілки письменників України.

А Сергій Куліда як головний редактор «Літературної України» представив 20-ий номер цієї газети, у якому на перших сторінках розміщена стаття «Хмельницький: література і час» та інтерв’ю з Хмельницьким міським головою Олександром Симчишиним. На наступних сторінках Петро Маліш розповідає про життя НСПУ в нашому місті, далі демонструється хмельницький літературний фотолітопис.

  

Також на урочистому закритті всім учасникам події представили виставку «Барви подільського слова» (з фондів центральної публічної бібліотеки). До того ж анонсуємо, що за результатами «Слово єднає – 2021!» заплановано видати наступний випуск літературно-публіцистичного альманаху «Слово єднає!».