Кость Місевич. Історія друга стріт-арт-проєкту «Вони любили наше місто, а ти?»

До Дня державного прапора та з нагоди 30-ї річниці Незалежності України музей історії міста Хмельницького взяв участь у мистецькому стріт-арт-проєкті «Вони любили наше місто, а ти?», започаткованому управлінням культури і туризму Хмельницької міської ради.
 
Історія друга мистецького проєкту, який вже здобув популярність серед хмельничан, присвячена відомому проскурівчанину, політичному, громадському, культурному діячеві, легенді українського визвольного руху - Костянтину Федоровичу Місевичу.
 
 
Музей історії міста Хмельницького представив на центральній вулиці міста Проскурівській - серію банерів, які популярно розповідають про життєвий шлях, громадсько-політичну та культурно-мистецьку діяльність нашого земляка Костя Місевича - активного діяча часів Української революції 1917-1921 років, депутата Української Центральної Ради, активного учасника Української громади міста Проскурова, комісара Подільської залізниці часів обох УНР та Української Держави, члена ОУН, повстанського кобзаря, який з нерозлучною своєю бандурою піднімав бойовий дух борців за Українську державність в часи Другої світової війни. Учасники стріт-арт-проєкту дізналися також про Костя Місевича як майстра з виготовлення бандур, ініціатора створення школи кобзарства, яка діяла на Волині, Поділлі й Галичині, невтомного збирача фольклору, педагога і просвітянина. А ще - про його захоплення пасічництвом та заснування ним зразкової пасіки на Перемишлянщині. Крім того, музейники розповіли у цьому проєкті про школу кобзарського мистецтва імені Костя Місевича, яку створили у Нью-Йорку його учні та послідовники.
 
 
Ще одна виставка під назвою «За Україну, за її Волю!», представлена музеєм історії міста Хмельницького, розповідає про різні етапи боротьби за Українську державність у ХХ столітті у місті Проскурові-Хмельницькому та в Україні: Українську революцію 1917-1921 років, діяльність ОУН та Української Повстанської Армії та про патріотичні громадські організації - Народний Рух України, Українську Гельсінську Спілку, які своєю працею наближали незалежність України, та, власне, про знаменну історічну подію - проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. А також про сучасних захисників - українських воїнів, які боронять державний суверенітет соборної України в російсько-українській війні. Також в експозиції музею - історичні документи, знімки, які розповідають про становлення Української державності, сучасна зброя, однострої вояків Армії УНР, Української Повстанської Армії, Збройних Сил України.
 
 
У мистецькому стріт-проєкті взяли участь також музей-студія фотомистецтва, який представив тематичну фотозону з бандурою, центральна публічна бібліотека, яка представила стенд, присвячений Костеві Місевичу та подіям Української революції 1917-1921 років та настільну історичну гру на тему Української революції 1917-1921 років.
 
 
 
На вшанування пам`яті Костя Місевича - митця і просвітянина - мистецькі колективи і виконавці порадували гостей свята концертом просто неба. У святковій програмі розповідалося про подвижницький життєвий шлях борця за Українську державність Костя Місевича, пролунали патріотичні музичні композиції у виконанні зразкового ансамблю бандуристів «Намистечко» під керівництвом Марії Ковбасістої Хмельницької школи мистецтв, народної аматорської капели бандуристів під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Миколи Босенка Хмельницького міського Будинку культури, відомого лірника Ярослава Камінського, артиста академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля».
 
 
Також учасники дійства стали свідками захоплюючого видовища - підняття прапора України за допомогою квадрокоптера над головною вулицею обласного центру.
 
 
Більше фото - у мережі Facebook

Музей історії міста Хмельницького


Хмельницький цікавий



"Читати, щоб бути в тренді": як пройшов Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання



Творчість Кобзаря очима українських поетів