Стріт-арт проєкт «Вони любили наше місто. А ти?». Історія перша: Б. Шильман

9 липня у місті стартував стріт-арт проєкт «Вони любили наше місто. А ти?».

Мета даного проєкту – ознайомлення хмельничан з видатними особистостями, які жили і творили у Проскурові - Хмельницькому та залишили спадок у різних сферах життя міста.

Розпочався цикл заходів історією про Бориса Шильмана - власника першого «кам’яного» театру у Проскурові.

За легендами, побудувати театр Бориса Шильмана змусили владні особи міста під загрозою ув’язнення, для того, щоб містечко набуло статус міста.

  

Хоча, якою б не була історія спорудження театру, але вже понад сто років стоїть будинок  і весь цей час вірно служить мистецтву та його мешканцям! З 1951 року у будинку по вулиці Кам’янецькій розташувався Хмельницький міський будинок культури,який продовжує розкривати таланти та розвивати культуру міста. На сьогодні у ХМБК діють 8 професійних аматорських колективів та 7 любительських об’єднань та клубів за інтересами, які надають широкі можливості для духовного росту особистості, інтелектуального та культурного відпочинку.

  

… У процесі заходу, 9 липня, актори народного аматорського театру «Дзеркало» на вулиці Проскурівській відтворили атмосферу старого Проскурова, познайомили глядача з історією Бориса Шильмана, провели інтерактивну гру та театралізовану екскурсію по першому «кам’яному» театру (нині ХМБК).

Хмельничани переглянули книжково-ілюстративну виставку «За лаштунками проскурівського театру», фотовиставку «Старе - нове місто», експозицію світлин Леоніда Западенка «Старий Проскурів» та насолодилися виступом найстаріших колективів будинку культури.

А також під час заходу містяни на інтерактивній дошці, яка мала назву «А я зробив для свого міста Хмельницького ось що…» мали змогу залишати дописи про особисті досягнення задля процвітання нашого міста:

1. Бібліотеки сучасні.

2. Збираю старовинні речі, які пов’язані з Проскуровим. М.

3. Беру активну участь в популяризації краси нашого міста і історії.

4. Перемонтував незліченну кількість автівок, крутив музику drum and bass на творчих зустрічах, фаєр-шоу. Den Korefan.

5. Відреставрував безліч будинків. Випив достобіса Хмельницького пива.

6. Придумав ігри, щоб хмельничани мали гарний настрій. Матвій, 6 років.

7. Я прибираю його та прикрашаю. АП.

8. Створюю святкову атмосферу. Працюю в культурі міста.

9. Проєкт в озеленені міста. Масові заходи в честь міста, або для його покращення (приймав участь).

10. Проєкт зупинки біля Будинку побуту (що по Інститутській), у мкр-ні Озерна та ін.. Написала кілька віршів про рідне місто. Lady Bo.

11. Допомагаю безпритульним тваринам міста Хмельницького.

12. Фотографую гарні місця рідного міста, ділюся світлинами з друзями, в соцмеражах. Розказую про розвиток міста через фотографію.

13. Будучи львів’янкою, обрала для проживання чудове місто Хмельницький. Комфортне, чисте, мирне, з прекрасним міським Головою.

14. Стараюся допомагати хмельничанам.

15. Люблю своє місто та пишу картини з видами на місто.

16. Пішов на дві державні роботи на благо суспільства.

17. Народився. Віталік, 35 рочків.

19. Культура – це завжди добре! Тому всім творчим колективам – удачі! І Хмельницькому зокрема від Наркевицького оркестру.

20. Я люблю Хмельницький за його розвиток, певні досягнення і знаю, це лише початок!

21. Чудові парки, дороги, розважальні заходи. Дуже люблю місто Хмельницький як рідне.

22. А я не люблю Хмельницький, а ще 5 років назад дуже любив!

23. Відремонтуйте будинок культури! Шильман.

Саме завдяки цим дописам ми розуміємо, що є над чим працювати, але Хмельницький завжди буде найкрасивішим, сучасним, стильним та затишним, адже в ньому живуть та працюють люди, які дбають про своє рідне місто!


Більше фото - переглянути