Art Map Ukraine

8 липня у центральній публічній бібліотеці м. Хмельницького (вул. Подільська, 78) відбулася презентація вишивального проєкту «Art Map Ukraine».
 
 
У 2021 році, який є ювілейним роком для України – 30 років Незалежності, команда вишивальниць зібралася на просторах соцмереж, аби створити спільний витвір – мапу нашої держави. Ідея створення такого спільного виробу належить вінницькій дизайнерці Ользі Петлюк. Допомагала ініціаторці проєкту дизайнерка Яна Кравець. Ольга Петлюк разом із іншими учасницями була присутньою на презентації у онлайн.
За словами майстрині: «Ідея створення проєкту виникла дуже спонтанно як для організаторів, так і для інших учасниць. Переписуючись в одному із чатів, які були створені під час карантинів, рукодільниці вирішили створити щось спільне. Перше, що спало на думку, – мапа України, тому що це найголовніше, що нас усіх об’єднує».
 
 
Загалом до проєкту долучилися 70 майстринь із 19 регіонів України, одна з них –з Ізраїлю. Разом вони створили 70 фрагментів у різних техніках вишивки, які потім об’єднали у рельєфну мапу України. Одна з майстринь-вишивальниць хмельничанка Людмила Каленська була присутня на презентації.
«У прямому ефірі в соцмережах Ольга розповіла про цю ідею і про те, що набирає команду для створення мапи. Менше ніж за добу набрали цілу команду майстринь – це 50 дівчат. Заявки продовжували приходити, тому мапу розбили на 70 фрагментів, що дало змогу збільшити команду.  Я потрапила в число учасниць і неймовірно цьому рада», – поділилася враженнями пані Людмила.
Загальний розмір полотна мапи 100*70, вага – 2,5 кілограми, розмір кожного вишивального квадрата – 10*10 см.
 
 
Кожна із вишивальниць працювала над своїм фрагментом. Загалом було застосовано 42 види техніки вишивання та 38 видів матеріалів. Елемент, який буде вишивати учасниця, визначили жеребкуванням.
 
 
Родзинкою є те, що під рельєфною мапою майстрині приховали таємні послання для українців. Ці послання – дуже цікавий момент проєкту, ідея яких з'явилася під час спілкування учасниць у чаті. Кожна з майстринь заховала під вишивкою месендж у майбутнє. Ці «пасхалочки для нащадків» побачать, якщо виникне потреба в реставрації мапи. Посилання позитивні, життєствердні, рядки з віршів та пісень, освідчення в любові Україні: «Ти в моєму серці», «Мій сонячний дім – це моя Україна», «Ми єдині», «Борітеся – поборемо!». Ольга Петлюк, організаторка проєкту, заховала побажання «Мрій, кохай, мандруй!».
 
 
Готову артмапу України планують зберігати в музеї Національного університету "Острозька академія". У процесі роботи над проєктом виникла ідея, щоб мапа подорожувала в міста кожної з вишивальниць. У Вінниці відбулася презентація мапи, а Хмельницький – перше місто-зупинка рукодільного проєкту «Art Map Ukraine».
 
 
 
Окрасою презентації стали композиції «Стелися барвінку» та пісня на слова Тараса Шевченка «Ой три шляхи широкії» у виконанні бандуристки Катерина Гулевич. 
 
Презентація проєкту «Art Map Ukraine» стала справжнім святом творчості, краси, майстерності, українства.
 
Мапу в читальній залі центральної публічної бібліотеки можна переглянути з 8 по 14 липня.