Хмельничани взяли участь у Вікімарафоні-2019

30 січня українська Вікіпедія святкуватиме своє 15-річчя. Його відзначає проведенням всеукраїнського Вікімарафону «#ЯпишуВікіпедію». Він триватиме чотири дні – з 28 по 30 січня. Марафон полягає у написанні рекордної кількості нових статей до онлайн-енциклопедії українською мовою.

У перший же день «забігу», 28 січня, до нього долучилися жителі Хмельницького. Відкритий вікіурок провели у центральній книгозбірні. Участь у ньому взяли і вже досвідчені автори Вікіпедії, і пересічні користувачі книгозбірні, які вперше знайомилися з особливостями наповнення цього Інтернет-ресурсу. Авторам-початківцям інформаційно та практично допомагали Валентина Міхалевська та Аліна Возна, які працюють з онлайн-енциклопедією уже не перший рік:

«Щорічний Вікімарафон залучає широку аудиторію до процесу створення довідкових статей. Він допомагає тим, хто стає автором, усвідомити, що інформація, яку ми поширюємо в Інтернет-просторі, має бути коректною та достовірною. Це водночас така собі добра справа: створеною статтею зможуть користуватися інші», – коментує Валентина Міхалевська.

Учасники вікіуроку дотримувалися правил онлайн-енциклопедії і створювали статті на теми, яких ще немає (якщо ж виявлялося, що обрана тема уже є, то можна було цю статтю доповнити, відредагувати або оновити). Найбільше писали про Хмельницький, Хмельниччину, відомих містян, архітектуру та місцеві видання. Використовували тільки авторитетні джерела (а їх досхочу на полицях книгозбірні!). Загалом за три години учасникам вдалося створити понад десяток нових статей та перекласти/відредагувати ще більше.

Подібний захід пройшов у центральній міській бібліотеці вже втретє. А взагалі над наповненням вільної енциклопедії тут можна попрацювати протягом усього року.

«Я вперше стала автором Вікіпедії. Створила свій обліковий запис. У бібліотеці зручно працювати, бо багато літератури під рукою. Зізнаюся, мені допомагали бібліотекарі. Маю намір продовжувати таку роботу. Хоча б раз в місяць писатиму по одній. Виявляється, що є цілий перелік тем, яких ще не вистачає», – розповіла пані Мар’яна.