26 січня Павло Кучер у центральній міській бібліотеці презентував свою першу збірку "Бог. Майдан. Війна".  Він боєць 14-ої Сотні самооборони Майдану, який 18-е лютого (день наступу беркутівців) вважає своїм другим днем народження, бо тоді "дякуючи Богу і генетиці", і мабуть, зустрічі випадковостей вижив та не зазнав серйозних травм.

"Ця збірка видана власним коштом і зусиллями, – зізнається автор. – Всі, хто причетний до неї, так чи інакше – НАШІ". "Нашими" Павло Кучер називає майданівців. Художнє оформлення книжечки належить Андрію Хаю. Використано світлини Олександра Тимошенка, Андрія Хоманчука, Володимира Зінченка та ін.

Складається збірказ чотирьох частин: "Майдан", "Війна", "Бог. Сума" та "Інше". Вона зразок гострої сучасної чоловічої поезії: кожне слово ріже слух, пронизує думки, струмить по жилах і входить у саме серце. Це поезія бійця, сильного та відважного патріота: на своїй землі, Тут мій дім, Ти лише гістьЧи ворог!". Присутня у творах певна документальність, але автор не переказує події. Для нього вірші – це емоції: вони не пишуться, вони приходять.

Як у першій частині про Майдан, так і в другій про війну поет закликає громадськість пам'ятати про тих бійців, котрі вижили. Бо їх в десятки разів більше: багато поранених, багато продовжують лікуватися. Автор просить у Бога для людей сили боротися із несправжністю, аби статити кращими. За його словами, Небесна Сотня загинула за все – від корупції до неприбраного снігу. Говорить також про спокусу здатися, яка найгостріше виникає напередодні перемоги.

Поет наголосив, що збірку тільки дарує, бо вона не продається, "як не продається ні Бог, ні Майдан, ні війна". Останнє за часом, що увійшло до неї, написане у 2018 році.

У центральній міській бібліотеці уся презентація збірки "Бог. Майдан. Війна" супроводжувалася відеокадрами, відзнятими камерою, що знаходилася на шоломі майданівського товариша Павла Кучера під час Революції Гідності.

На зустріч з автором до книгозбірні прийшли учасники Майдану та бійці російсько-української війни. Для кожного з них (та й загалом для всіх українців) саме Революція Гідност істала відправною точкою у необхідності системних змін.

Додамо, Павло Кучер також є співкоординатором Ініціативної групи постраждалих/поранених на Майдані. Він ще й співавтор книги «Наш Майдан: Київ – San Francisco», написаної безпосередньо під час Революції Гідності спільно з Оленою Білик.

Фото Миколи Шафінського