Зі збіркою поезії воїна-хмельничанина Олександра Шенькарука познайомили в книгозбірні

Сьогодні ми вільні, говоримо рідною мовою, живемо у незалежній країні завдяки захисникам, які у цю мить тримають оборону й дають сміливу відсіч окупанту на передовій російсько-української війни. Зі зброєю в руках боронить рідне, українське, зокрема й літературне слово, на полі бою хмельничанин Олександр Шенькарук. Він же там, в окопах, плекає його й зрощує до досконалості в поетичних рядках.

24 квітня у читальній залі Центральної публічної бібліотеки презентували дебютну книгу поезій Олександра Шенькарука «Птах і аритмія ночі». Збірка поета-хмельничанина побачила світ цьогоріч, у березні.

Поетичним словом автор захоплювався ще в юні роки. Згодом, маючи зовсім інші освіту та професійний досвід, таки повернувся до літератури. Майже після 20-річного «затишшя» новий поштовх в поетичній творчості Олександру Шенькаруку дала війна. Так трапилося, що активно віршувати взявся уже на фронті.

Досвіду військової служби Олександр Шенькарук не мав, проте з початком повномасштабного вторгнення твердо вирішив, що хоче доєднатися до добровольчих формувань. Відчував, що його місце у той час, коли рідну країну атакує ворог, в лавах її захисників.

Редактором і рецензентом дебютної збірки пана Олександра став поет, член НСПУ Анатолій Ненцінський. «Порох війни, безнадія і лють переплітаються з легкими крилами інтимної лірики — вірші пронизані філософськими роздумами над сенсом буття і своєї ролі в океані історії», — з рецензії на книгу.

З травня 2023 року бригада воїна-поета перебуває на Луганському напрямку, в Серебрянських лісах. І саме Серебрянські ліси навіяли Олександру Шенькаруку багато поетичних образів і думок. Записує їх відразу в окопах, а потім відточує занотоване уже в більш безпечних місцях.

На презентацію книги в бібліотеку змогли завітати рідні захисника й розповісти учасникам про нього. Сам же поет «говорив» з авдиторією через створені ним відеовірші: «Проскурову», «Шахи», Вона йшла по вулиці», «На стіні, де писали пророки» та ін.

Літературну подію організаторки зустрічі доповнили відповідними атмосфері музичними номерами, залучивши до участі в заході талановитих музикантів.