Заходи з нагоди Шевченківських днів у старостинських округах

8 березня у Пироговецькій бібліотеці-філії №18 та Центрі культури і дозвілля села Пирогівці представили книжкову виставку «Ще послужить моє слово рідній Україні».

Презентацію підбірки книг доповнили літературними читаннями віршів Шевченка «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!». Читання поезій, яке повнилося духом слави за український рід, засвідчило, що усі ми з вірою та шаною йдемо в майбутнє, живемо з повагою, любов'ю до свого,  рідного — українського.

Діти із захопленням декламували відомі віршовані рядки, а згодом спробували зробити й собі маленьку книжечку, котра б нагадувала «Кобзаря». Її потрібно було не тільки скласти й розфарбувати, а під час роботи ще й відповідати правильно на питання і вставляти відповіді у необхідні місця.


Напередодні 210-ї річниці від дня народження Шевченка Центр культури і дозвілля с. Масівці й Масівецька бібліотека-філія №22 провели цикл заходів для учнів Масівецької гімназії та вихованців місцевого ЗДО «Колосок».

Для дошкільнят організатори підготували ляльковий театр. Вистава мала назву «Поетичними шляхами Кобзаря» та розповідала про дитинство Тараса. Малеча, звісно ж, була в захваті від такого й у відповідь майстерно декламувала гостям вірші.

У гімназії спільно з вчителькою української мови та літератури Ольгою Омельчук для учнів 5–7 класів провели гру-квест, а для учнів 8–9 класів — літературну інтерактивну гру. І під час першої активності, і під час другої учасники демонстрували неабияку обізнаність щодо життя та творчості Тараса Шевченка.


З тої ж нагоди у Копистинській бібліотеці-філії №16 влаштували поетичний колаж «Дивосвіт Тараса Шевченка». Організували захід спільно з Центром культури і дозвілля с. Копистин. «Гортаючи сторінки творчості генія, ми усвідомлюємо, що Тарас Шевченко — це більше, ніж митець. Ця людина давно стала символом, знаком, легендою. Його творчість — не просто поетичні рядки, а філософія, мудрість», — зауважили для учасників.

Дівчатка Аріна Голяш, Надія Дуброва та Злата Шинкарук зачитали уривки з творів поета, а твір «В казематі» продекламував Петро Герич.

Занурюючись у багатий на події шлях Т. Шевченка, переглянули відео про життя і творчість Кобзаря, послухали розповідь про картини митця. Організатори запропонували познайомитися й з підбіркою цікавих фактів про поета. Опісля ж учасники заходу відповідали на запитання вікторини.

Також для присутніх провели огляд тематичної полички «Сторінками Кобзаря», на якій розмістили твори Тараса Шевченка та книги з шевченкознавства.


В Олешинській бібліотеці-філії №24 оформили книжкову виставку «В кожній думці Кобзаря живе могутня Україна». Протягом цього дня й наступних знайомили з нею усіх відвідувачів книгозбірні.

10 березня у бібліотеці провели читання «Хто Шевченка прочитав, той багатший серцем став». Адже творами Тараса захоплюються і дорослі, і діти. Багатьом відома історія кріпацького хлопчини, якому вдалося стати поетичним генієм, визнаним художником, великим творцем української культури. Жителі села Олешин охоче читали вірші Кобзаря, бо, як вони самі кажуть, його пророчі рядки в кожне українське десятиліття проживаються по-новому.


Центр культури і дозвілля с. Мацьківці спільно із Мацьковецькою бібліотекою-філією №25 організували літературно-мистецький захід «Борітеся - поборете». Учні Мацьковецької гімназії декламували вірші Тараса Шевченка. Захід прикрасили музичні композиції на слова поета.


8 березня на базі Бахматовецької філій ЦКД с. Пирогівці відбувся творчий захід, присвячений 210-річчю від народження Т.Г. Шевченка.

Учасники заходу читали вірші поета, створювали портрети митця, виготовляли міні Кобзарі та лепбуки з його життя та творчості. Також школярі віртуально подорожували музеєм письменника та спілкувалися в чат-боті за допомогою ШІ з Тарасом Шевченком.

Наприкінці заходу організатори запропонували учням взяти участь у вікторині.


9 березня на базі Пархомовецької філії Пироговецького ліцею спільно з Пархомовецькою філією Центру культури і дозвілля села Пирогівці відбулась літературно-музична композиція «Шануймо слово Кобзаря».

Учасники заходу порадували глядачів читанням рядків різноманітних творів Тараса Шевченка. У виконанні аматорів прозвучали такі пісні: «Думи мої, думи мої», «Тарасова могила» та інші.