Оксана Зененко презентувала у бібліотеці новий роман

«Побратим гетьмана» — таку назву має новий роман сучасної української письменниці Оксани Зененко. Його авторка популярних творів на історичну тематику представила 16 лютого у читальній залі Центральної публічної бібліотеки.

Чому ми повинні знати власну історію, наскільки важливо відтворювати правду та де криється причина того, що в житті українського народу різні епохи мають разючу здатність перегукуватися — про це та багато іншого, що описує етапи творення художньої літератури на історичну тематику, говорила пані Оксана. Шанувальники таланту письменниці залу в книгозбірні заповнили «по самі вінця» — пам’ятають, як захопливо вона раніше тут презентувала «Останнього лицаря гетьмана» (2020). Про цей і про той, що вийшов роком пізніше — «Таємна місія гетьмана», літераторка розповіла в загальному контексті.  

«Побратим гетьмана» — третя книга тематичного циклу. І писалася вона найдовше. Кожен з трьох романів є самостійною роботою, не пов’язаною між собою сюжетами, одначе з’єднаною з іншими послідовністю епох.

Події презентованого сьогодні видання відбуваються в 1710–1712 роках. Тоді старшини-емігранти в Бендерах обирають гетьманом Пилипа Орлика, котрий має намір продовжувати війну з Московією за звільнення українських земель. У цей час гетьман Іван Скоропадський разом зі своїми соратниками-урядовцями хоче домовлятися з царським урядом про збереження прав і вольностей Війська Запорозького. Один із них, на ім’я Дмитро Жураківський,  рятуючи незнайому панночку, вступає у бійку з московськими драгунами. Відтак Дмитро стає ключовим героєм, перед яким відкриваються всі історичні події, описані в книзі. Що ж до Пилипа Орлика, епоху котрого якраз розкрито в «Побратимі гетьмана», то письменниця називає цю постать «яскравим прикладом визначення своєї національної ідентичності».

Епоху Гетьманщини пані Оксана досліджувала багато часу. Ще зі шкільних років захоплювалася історією, їй поталанило на вчителів і викладачів. Такі дослідження та разом з тим постійні подорожі історичними місцями дали можливість письменниці будувати вдалі сюжетні лінії, котрі не суперечать фактичним подіям, а подають читачеві історичний матеріал в легкій, доступній та цікавій формі. Всі основні постаті описаних епох у книгах збережено, разом з тим тут є і вигадані персонажі, що допомагають вибудувати необхідні художні лінії, зокрема любовну.

Розповідаючи нині про свої романи на зустрічі, чимало разів Оксана Зененко вказала, що події описаних нею періодів і сьогоднішні перегукуються, багато речей повторюються та й навіть ворог залишається тим же. Тому акцентувала: маємо знати свою історію, берегти правду. На прикладах письменниця вказала, як зараз окупант навмисне знищує нашу історичну спадщину, бо розуміє її важливість для нас.

Завершили ж презентацію традиційною автограф-сесією з письменницею та щирими сподіваннями, що скоро вдасться взяти до рук черговий роман пані Оксани, представити котрий ми матимемо змогу в мирній Україні, яка переможно здолала ворога.