Майстер-клас «Пес-сапер Патрон»

24 вересня на свято Дня міста Хмельницького, який відзначав своє 591-ліття від дня першої писемної згадки, завітав справжній герой російсько-української війни – пес-сапер Патрон. Напевно, кожен в Україні знає історію Патрона (нар. 2019 р.) –  українського собаки-винюхувача вибухівки, породи джек-рассел-тер’єр, що з початку його служби у березні 2022 р. став справжнім талісманом Служби України з надзвичайних ситуацій. Песик Патрон допомагає рятувальникам розміновувати Чернігівщину, працюючи разом з своїм другом Михайлом Ільєвим – татом хлопчика, якому його подарували ще маленьким цуценям.

Саме цей справжній герой, який знайшов вже не одну сотню мін, захованих окупантами, улюбленець всіх українських дітей, мав зустрічі з своїми шанувальниками, відкривав присвячений йому мурал, фотографувався серед бойового приладдя емчаесників, вкотре вже слухав розповіді друга Михайла про себе, а потім завітав до Хмельницької художньої школи, де майбутні мистці його малювали, влаштувавши справжній майстер-клас!

Три десятки юних художників всілися за мольберти, взяли в руки хто олівці, хто пензлики, хто фломастери або ручки, а потім гарно роздивившись таку незвичну модель, як песик Патрон, почали його малювати. Твори вийшли напрочуд гарні і дуже подібні. Були просто фотографічні зображення, були й швидкоруч зроблені начерки (щоб вдома в тиші зробити вже справжній портрет!), були швидкі замальовки, а також «портрети», виконані в декоративній, узагальнюючій манері. Тут можна побачити лише декілька робіт з представлених після майстер-класу. Обіцяємо, що десь через тиждень у Виставковій залі буде створено виставку за результатами Патронового позування і мистецького малювання його нашими учнями.

Людмила Рожко-Павленко, методистка Хмельницької художньої школи