У центральній бібліотеці Хмельницького презентували 5-6 випуск альманаху "Південний Буг"

15 жовтня у центральній бібліотеці Хмельницького запрезентували 5-6 випуск літературно-публіцистичного альманаху "Південний Буг". Захід отримав формат онлайнової події і відбувся у режимі ZOOM-конференції. Модератори зустрічі – подільський письменник Віталій Міхалевський та Світлана Сінькова, завідуюча методично-бібліографічного відділу Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи.

Участь у заході змогли взяти літератори, читачі, бібліотекарі, поціновувачі слова майже з 40 локацій. Така кількість не може не тішити, адже показово свідчить, що навіть у непростих умовах пандемії книга, художнє слово залишаються потрібними та й навіть необхідними.

Альманах «Південний Буг» виходить з 2018, по 2 випуски щороку. Видаєтьсявін відповідно до Програми підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги у м. Хмельницькому на 2018-2020 рр. «Читай українською». Презентований нині випуск об’єднав два номери – п’ятий і шостий. Його приурочили річниці створення Хмельницької обласної організації НСПУ. Організації – 40!

  

Петро Маліш, нинішнійголова обласної організації НСПУ, розповів, що до альманаху увійшли твори, які готували ще навесні, а тільки тепер змогли видати, однак все ж таки приємно, що книги у Хмельницькому продовжують видавати навіть у непростий час; цим фактом захоплюються літератори з інших міст.

До онлайнового заходу із привітаннями доєднався Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, зауваживши: «Мені надзвичайно приємно, що ми відновили альманах і спільними зусиллями видали. Жителі нашого міста мають читати українську літературу, хмельницьку літературу. Радий бачити на сторінках усю літературну спільноту Хмельницького. Нехай творча муза завжди буде з вами!».

Загалом 5-6 номер «Південного Бугу» – це 256 сторінок, на яких – 65 авторів. Тут – нові твори письменників Хмельницького та області, а також майстрів слова з інших міст. Гармонійно у виданні розмістилися і дослідницькі матеріали, гумор, твори для дітей. Мають місце також спогади про тих, кого вже немає серед живих, адже упорядники намагалися «зібрати» у 5-6 номері (який присвячений ювілею) усіх тих, хто був учасником обласної організації НСПУ за 40 років її існування.

  

Увійшли до альманаху і проби пера, які належать літературній молоді, зокрема учасникам поетичного клубу «Роса», який діє при Хмельницькому національному університеті. Вони поділилися: «Ми приємно вражені, що молоді письменники мають можливість друкуватися в такому альманасі. Вітаємо організацію з річницею і зичимо творчого процвітання та Божого благословення у всіх починаннях».

Наприкінці директорка Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи Тамара Козицька відзначила, що презентований нині у своєрідному віртуальному залі 5-6 номер альманаху «Південний Буг» хмельничани зможуть знайти та почитати у всіх міських бібліотеках-філіях, тому запросила читачів насолоджуватися літературним словом письменників Хмельницького.