Презентація книги Оксани Зененко «Останній лицар гетьмана»

17 липня у Хмельницькій міській центральній бібліотеці (вул. Подільська, 78) відбулася презентація книги Оксани Зененко «Останній лицар гетьмана».

У романі херсонська письменниця пропонує здійснити мандрівку в часі, поринувши із сучасності у таємничу епоху козацької України з її славними воїнами та загадковими лицарями – характерниками. Разом із героями можна пережити дивовижне кохання й побачити бурхливі події національно-визвольної війни під приводом гетьмана Дорошенка…

Багаторічне захоплення авторки історією України, зокрема детальне дослідження епохи Гетьманщини, лягли в основу роману «Останній лицар гетьмана». З легкого пера письменниці Оксани Зененко у творі майстерно поєднались художні образи із реальними історичними постатями XVII століття.

«Працюючи над романом, я користувалась роботами сучасних українських істориків-дослідників, відвідала Чигирин, столицю Української козацької держави. Але все ж у романі поєднані дві епохи, дві лінії – минувшина та сьогодення», – повідомила  авторка.

Події самого сюжету відкривають таємничу завісу минулого й надають безліч відповідей на питання щодо нашого сьогодення... «Неймовірні сюжетні лінії роману ведуть читача найславнішими козацькими місцями! Книга надзвичайно актуальна. Вона вчить через зради і руїни берегти національну українську державність. Адже сьогодні, як і 350 років тому, Україна відстоює свою ідентичність, самостійність», – зазначила письменниця та модераторка зустрічі Лора Підгірна.

Неймовірної лірики та музичності зустрічі додала українська народна пісня «Чом ти не прийшов» у виконанні талановитих музикантів родини Цмур. Мелодію Мирослава Скорика з кінофільму «Високий перевал» виконала відома скрипалька, заслужена артистка України Оксана Цмур. І саме ця мелодія надихала авторку роману на написання найскладніших та найвідповідальніших сцен. 

«Легко бути українцем у Хмельницькому, у Кам’янці-Подільському, але зовсім не легко бути ним у російськомовному Херсоні. Отже, пані Оксана – неймовірно мужня людина, яка несе українську історію, відстоює українське, творить якісний український продукт», – зазначила заступниця міського голови Галина Мельник та передала привітання від міського голови Олександра Симчишина.

Книга побачила світ у березні цього року у видавництві «Український пріоритет». «Частина подій, описаних в романі, відбуваються у Чигирині, на Замковій горі в бастіоні Дорошенка. Це були 11 років правління Петра Дорошенка. Головною причиною його поразки стала відсутність єдності. Тож, українці, єднаймося і ми переможемо!!!», – звернулася до всіх присутніх Оксана Зененко.

Додамо, що презентація відбулася у форматі авторського проєкту Лори Підгірної «Літературний туризм».


Фото - Микола Шафінський