Готуємось до Дня Матері автентично! Майструємо разом з музейниками кубишку-травницю!

Ця лялька, наповнена запашними лікарськими травами, є чудовим  оберегом на здоров'я та гарний сон. «Травниця» стежить за тим, щоб хвороба не потрапила в хату: вона і захисниця від злих духів і  добра забавка. Ляльку підвішували в хаті над колискою дитини, ставили біля ліжка хворого, давали грати дітям. Тож як зробити власноруч таку ляльку-оберіг, яка стане чудовим подарунком до Дня Матері, можна детально дізнатися у  майстер-класі від музею історії міста Хмельницького.

Наповнювати ляльку можна будь-якими ароматними травами, як одним  видом, так і збором.  Наповнити травничку можна на ваш смак  залежно від того, якого ефекту ви очікуєте від ляльки. Так, травниця з мелісою чи материнкою - заспокоїть, з м'ятою - зніме втому, з ромашкою та чабрецем - знищить шкідливі мікроби, можна наповнити її березовими або сосновими бруньками, додатизвіробій, чабрець полин, ялівець, базилік, смородинове листя, шалфей, тощо. Окрім того, таку лялечку можна наповнити травами, що відлякують комах, наприклад лавандою, і використовувати її як саше, поклавши до шафи. Для посилення ефекту до наповнювачу можна додати кілька крапель улюбленої ефірної олії.

У руках у нашої травниці сіль, яка вбирає в себе не тільки запахи, але і недобру енергію. В маленькі вузлики можна покласти суцвіття кулінарної гвоздики або прянощі за смаком.

Для виготовлення ляльки нам потрібно:

  • квадрат натуральної тканини білого кольору (для тулубу) - 20х20 см;
  • 2 квадрати кольорової тканини (для грудей) – 13х13 см;
  • квадрат яскравого забарвлення (для спідниці)- 25х25 см;
  • трикутник (для хустки) – 15х15 см;
  • прямокутник білий (для фартука) – 5х10 см;
  • 2 квадрати (для мішечків у руки) — 4х4 см;
  • наповнювач (вата, синтепон);
  • червона нитка, голка, мереживо;
  • ароматична суха трава або їх суміш.

 На центр квадрата розміром 20х20 см викласти трохи наповнювача. 

 

Скласти білий квадрат по діагоналі, сформувати голівку. Обв`язати червоною ниткою.

 

Ниточку не врізаємо -  вона знадобиться для подальшого виготовлення.  На центри малих квадратів (13х13 см) викласти кульку вати, сформувати груди. Обв`язати окремою ниткою кожну кульку. 

Закласти ручки, обв`язати ниткою. Обв`язати талію нитками. На тулубі можна зробити обережний хрест парну кількість разів (по 2 оберти).

Прив`язати груди (кожну окремо) до талії. Це можна робити тими нитками, якими обв`язували груди або талію.

Закласти кути в бік вивороту на найбільшому квадраті (25х25 см). Прошити швом уперед голку по контуру (вийде майже коло).Нитку треба взяти міцну – вона стягуватиме низ ляльки у мішечок.

Викласти в середину  шар наповнювача, потім - духмяні трави. Не закладайте дуже багато – туди ми маємо застромити щеоснову ляльки.

Стягнути нитку, але повністю не зашивати.

Верхню частину ляльки вкласти в нижню. Стягнути до кінця нитку.

Обв`язати декілька разів навколо талії. 

 

Тепер, коли основа готова, декоруємо ляльку. Голову покриваємо хусткою і  обв`язуємо її кінці навколо шиї. Робимо фартушок і оздоблюємо мереживом. Обв`язуємо ниткою. До ручок прив`язуємо мішечки з ароматною травою або сіллю, які виготовляються таким же чином, як і груди.

 

Замовник задоволений!