«Сьогодні муза править в серці бал»: вечір українського романсу

У літературно-мистецькій вітальні центральної міської бібліотеки 21 лютого відбувся вечір українського романсу «Сьогодні муза править в серці бал». Його традиційно влаштували з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Українські класичні та сучасні романси звучали у виконанні учнів та викладачів музичного відділення Хмельницької дитячої школи мистецтв «Райдуга» та вокально-інструментального ансамблю «Барви» Центру національного виховання учнівської молоді.

Вечір присвятили українській мові, завдяки якій людина із самого дитинства усвідомлює свою приналежність нації.

Серед виконавців – учнів школи мистецтв «Райдуга» були:

  • Максим Савчук – «Дивлюсь я на небо», «Ой, чого ти, дубе?» (концертмейстер Анна Олійник, викладач Людмила Будім);
  • Віталій Балацький – «Дитячі мрії» (концертмейстер Анна Олійник, викладач Аліна Севак);
  • Поліна Свистуненко – «Кувала зозуля» (викладач Ольга Тютюнник);
  • Дмитро Грабовський – «Романс» (викладач Галина Новицька);
  • Мирослава Зайцева – «Старовинна пісня» (викладач Оксана Вдовіна);
  • Марина Турик – «Експромт» (викладач Тетяна Рудковська);
  • Дарина Шмирко – «Пливе човен» (викладач Оксана Вдовіна);
  • Анна Капустянська – «Сентиментальний романс» (концертмейстер Анна Олійник, викладач Юлія Ворохта);
  • Тетяна Міцель – «Колись, дівчино мила» (концертмейстер Наталія Заєць, викладач Людмила Будім);
  • Ангеліна Цюрук – «Я вранці голос горлиці люблю» (концертмайстер Анна Олійник).

Вокально-інструментальний ансамбль «Барви» Центру національного виховання учнівської молоді (учасники: Ромео Толордава, Віктор Балецький, Микола Барташевський, Петро Менжук, Володимир Купчин) виконав пісні «Світи, місяченьку», «Отчий дім», «Карії очі, чорній брови», «Зачаруй». Були серед них і українські народні романси, і ті, котрі належать перу українських композиторів.

«Сповнена глибокого чуття ллється мелодія солоспіву. Здається, виникла вона на самому зламі драматичного, неповторного, незвідано високого… Голос зливається зі словом, слово – з інструментальним супроводом. Винятковий синтез поезії, музики та виконавства. Народжується романс…», – так про зародження унікального жанру поетично-музичного мистецтва розповідала слухачам ведуча вечора Ірина Красовська. Як і в інших ліричних жанрах,  у романсі переважає відтворення  внутрішнього світу людини, глибини її настроїв, переживань. Перевага особистих мотивів, психологізоване відображення почуттів та думок. Наспівна мелодика зближує романс з народною ліричною піснею.

Тематичний діапазон романсів дуже широкий. Найбільшу групу становлять твори, присвячені темі кохання у всіх її проявах і відтінках почуттів. Визначальними рисами цієї групи є сентименталізм у відтворенні почуттів, романтична настроєність, що проявляється в змалюванні напівказкових картин природи, поетизації. Такі і виконували цього дня у бібліотеці.

Вечір українського романсу у центральній книгозбірні доповнили експозицією робіт учнів художнього відділення Хмельницької дитячої школи мистецтв «Райдуга». Гостям представили живописне панно «Музика серця». Воно складалося з 23 робіт. Автори – учні викладачки школи Зої Сніцар.


Хмельницький цікавий



Майстерклас до Великодня



"Читати, щоб бути в тренді": як пройшов Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання