Вони здобули Українську державу. Наступне завдання – цю державу збудувати!

Днями в залі Хмельницької  дитячої школи мистецтв відбулася науково-практична конференція «Народний Рух України у 1989-1991 роках на Хмельниччині: становлення, діяльність, розбудова», присвячена 30-річчю створення Народного руху України. Організаторами виступили Хмельницька міська рада, управління культури і туризму міської ради, музей історії міста Хмельницького, громадський комітет ветеранів НРУ.

Відкриваючи конференцію, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин закликав присутніх хвилиною мовчання вшанувати усіх героїв, які віддали своє життя за незалежну Україну впродовж  усієї  її історії.

Олександр Симчишин підкреслив: міська рада підготувала комплекс заходів на відзначення 30-ї річниці  створення Руху.  Перш за все, ставили за мету вшанувати усіх тих людей, які ризикували своїм життям, життям своїх родин, виборюючи незалежність України. По-друге, згадуючи про минулих подвижників української  ідеї, актуалізували проблему боротьби, вчергове наголосили, що незалежність, свобода – це ті речі, які не падають з неба і не даються просто так.

«Українська незалежність, відновлена в 1991 році, - це наслідок багатовікової боротьби . Створення Народного Руху України – це теж наслідок боротьби і завдяки цій боротьбі Україна стала незалежною. Дякую вам за вашу боротьбу, -  звернувся Олександр Сергійович до присутніх у залі ветеранів Руху».

Міський голова урочисто вручив муніципальну відзнаку  - пам`ятний знак «Борцям за незалежність України ХХ століття» учасникам  національно-патріотичного Народного  Руху України, які у 1989-1991 роках взяли на себе місію відновлення Української державності і досягли своєї мети, адже соборна Україна відбулася.

  

Відомий український історик, письменник Володимир Сергійчук свою доповідь під назвою «Зродилися великої години» присвятив історії одвічної боротьби українців за власну державність. Впродовж  тисячоліть,  століть нація народжувала синів і дочок, які піднімали священний прапор волі і клали за ідею національної  держави своє життя. Історик наголосив на проблемі  народження політичної  еліти, яка жертовно служить  своєму народу, своїй  державі. Такі  борці знову і знову, попри два, три століття бездержавності, перебування України у ворожій окупації, поставали  на рідній землі і вели за собою українців. Такі люди з`явилися у 1980-х роках ХХ століття, перейнявши естафету боротьби за волю у дисидентів-шістдесятників, у воїнів Української Повстанської  Армії і Поліської Січі Бульби-Боровця, в Організації Українських Націоналістів, УВО, повстанців визвольного антибільшовицького руху 1920-х, Армії УНР…  Рух  як громадська організація ставив за мету утворення соборної незалежної Української держави і він своє завдання виконав, наголосив Володимир Сергійчук. Окремою сторінкою в історії цієї боротьби є діяльність Хмельницьких крайової та міської організацій Руху. Документи про їхню працю, котрі передав Володимиру Сергійчуку голова міської, крайової організацій Руху у 1989-1991 роки Лев Бірюк, увійшли до багатотомного видання з історії Народного Руху України, укладеного доктором історичних наук, яке незабаром  побачить світ. Ця книга мусить стати настільною для українців, адже висвітлює не лише моменти перемог, а й причини поразок,  які треба вивчити, як урок.

  

Кандидат історичних наук Віктор Адамський розкрив тему: «Народний Рух України в контексті формування історичної  пам`яті». Історик  наголосив:  ми, українці, маємо в своїй історії  ще низку подій і явищ, які  для частини нації  ще не стали  частиною їхньої історичної  пам`яті. Але саме ця пам`ять визначає національну ідентичність. Доки ці події, явища, герої  в самій Україні оцінюються контраверсійно,  доти ми не станемо монолітною нацією, яка одностайно будує свій український дім – сильну соборну державу. В умовах миру в Україні має бути  враховано і утвердження цієї нашої історичної правди, цих героїв. Вони має бути визнані як у самій Україні, так і нашими державами-сусідами і всім світом. Науковець підкреслив: ми тільки починаємо вивчати явище Народного Руху України як чинника важливих історичних подій ХХ століття. У нас попереду ще багато досліджень і висновків. Доктор історичних наук , професор НА ДПСУ ім. Б. Хмельницького Микола Кабачинський  проаналізував питання «Народний Рух України  як громадсько-політична організація конститутивного характеру» та «Вплив національно-демократичної ідеї Народного Руху України на формування і виховання військовослужбовців». Історик підкреслив: Народний Рух України  це суспільна організація, яка є складним явищем. Можна стверджувати, що завдяки цьому суспільному Руху українців, було створено державу, котра дає можливість етносу зберегтися і розвиватися. Рух  зробив чимало потрібних для держави, українського  суспільства справ, і серед них – повернення українських вояків, які проходили службу не лише в різних кутках величезного СРСР, а й  за велінням  компартії  клали життя по далеких закордонах, на службу на рідних теренах.

  

Кандидат історичних наук Валерій Кундельський  запросив  слухачів у цікавий пізнавальний екскурс «Віхи української державності: сучасне осмислення проблеми» з висновком: «Самостійність, самостійна держава є правом кожної  нації, а тим більше українців, котрі мають  дуже багату і древню традицію державотворення».

  

Зал тепло вітав земляків-ветеранів Народного Руху України - першого голову  крайової організації, першого редактора рухівської газети «Пробудження», поета, лауреата Шевченківської премії Павла Гірника, активістів Руху  Віктора Кліща, Олександра Кокряцького, які займалися випуском газети «Пробудження», колишнього політв`язня  Кузьму Матвіюка, котрий певний час був співголовою Хмельницької міськрайонної організації Руху, активіста Павла Зінька, котрий проводив сухе голодування  на хмельницькому майдані у травні 1990 року проти розширення будівництва ХАЕС, Миколу Чабана, який нині прибув на свято з далекого Лісабону, де він – серед активістів української громади, а в часи зародження Руху опікувався Спілкою Української Молоді…

  

Професор Володимир Сергійчук підсумував виступи та обговорення: «Рух ставив за мету здобути Українську державу, і це завдання виконано. Нині не час спочивати. А час ставити мету – побудувати Українську державу, чого не зробили на ІІІ з`їзді Руху. Ті, хто прийде будувати Українську державу, повинні знати  історію  Руху.  Як і тоді, нині ситуація не змінилася: ті, хто прагне боротися за Україну, повинні бути  готовими до того, що за це доведеться покласти й життя».

    

Рухівці одностайно зійшлися на думці, що нині, у важкий для України час, не до спочинку.  Патріоти розуміють всі виклики, перед якими стоїть Україна, і їхні причини. В резолюції конференції записали: «Рух як національно-демократична суспільна організація своєї мети досяг і здобув Українську державу». Проте треба й нині діяти, продовжувати боротьбу. «Ми ще для цієї держави і для цього прапора  не все, що могли , зробили», - підсумував Лев Бірюк.

Всі ветерани Руху отримали в подарунок щойно видану публіцистично-документальну книгу «Народний рух. До 30-річчя НРУ: становлення, діяльність, розбудова». Укладену Левом Бірюком.

Учасники конференції оглянули документальну виставку, присвячену історії діяльності Хмельницького Руху із фондів музею історії міста Хмельницького.


Хмельницький цікавий



Творчість Кобзаря очима українських поетів



Шевченко вустами жінок