«Веселкові барви» інклюзивної освіти в художній школі

Вже втретє виставковий зал Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва на виставці «Веселкові барви» представляє роботи своїх найуважніших, найвідповідальніших учнів, що навчаються образотворчості в інклюзивних класах школи. Виставка діє з нагоди Міжнародного дня захисту дітей.

 

Діти з особливими можливостями і потребами відвідують класи, в яких викладають Лідія Нікітюк та Андрій Томчишин з початку 2017 року. Учні першого класу (а є ще й нульовий) вже мають певні навички і досвід у творенні цікавих образів. Лев Бабенко, Єва Батюк, Віка Корчак, Михайло Латишев, Елеонора Стрелецька, Дарина Франко, Дмитро Штерн  добре знають, як поводять себе на папері акварельна і гуашева фарби, як їх можна чи не можна змішувати, який колір можна отримати при змішуванні. Вони вже вміють працювати графітним олівцем, завдяки щільній або рідкій розтушовці створювати більш темні або світлі  фрагменти зображення. Своїми вправними руками  вони  можуть виліпити з пластиліну і монохромну пташку, і кольорових ангелів, і делікатно розмалювати ними ж зроблені глиняні тарілочки або глечики. Їхні роботи неодноразово демонструвались на шкільних і міських виставках, брали участь у міських, обласних, міжнародних конкурсах, виборюючи призові місця, отримуючи престижні нагороди.

Учні нульового класу Варя Анцут, Ярослав Бориславський, Дмитрик Левчук, Роман Подолян, Аліна Бельська, Маша Лиса, Катруся Приходько і Максим Стефюк не відстають від своїх колег по навчанню. Вони не лише вправно виконують завдання, поставлені вчителями, але й в силу своїх фізичних можливостей чи естетичних уподобань вже визначили пріоритетні види мистецтва і техніки, в яких їм найбільш любо працювати. Так в живописній техніці гуаші полюбляє працювати Марія Лиса, тому то тут представлено 21 її творчу роботу, де барвисто і  колоритно, з певною мірою експресії створені образи зими і літа, землі, води  і неба, з яскравими сонечком і веселкою, квітами і рибами, червоним вітрильником і білим  сніговиком,  свіжими суницями і зеленим листям… В пластиліновій техніці рельєфу любить працювати Роман Подоляк, тяжіє до історичної ілюстрації в прозорій техніці кулькової ручки і фломастера Ярослав Бориславський. Ніжний рожево-зелений колорит притаманний роботам Катерини Приходько, а Аліні Бельській досить цікаво працювати в пластиці… І, як результат – також мають престижні нагороди за участь у різноманітних виставках і конкурсах.

Безсумнівно, всі учні, котрі представили свої роботи на виставці «Веселкові барви», цікаві і талановиті, а викладачі, що покликані розкрити і розвити їхні таланти і здібності, вже не вперше  доводять, що незважаючи на певні труднощі роботи з такими дітьми, їм таки вдається досягти високих результатів. 

Цьогорічна виставка відрізняється від попередніх тим, що вона є певним звітом учнів та їхніх  вчителів про роботу в 2018-19 навчальному році, адже кожному автору була надана можливість показати окремо, наче у певному фокусі, всі свої твори, виконані протягом цього періоду.

Із загальної кількості в 234 роботи тут, зокрема,  представлено 147 живописних і графічних творів, що розміщені на щитах і в рамах. Майже на кожному щиті прикріплені також пластилінові рельєфи, виконані тим чи іншим автором (їх разом – 38), на подіумах розставлені твори скульптури і кераміки (47 робіт), а також 2 роботи в техніці паперової пластики. 

На урочистому відкритті виставки, що відбулось 30 травня, зібрались учні – автори представлених робіт з  рідними і друзями, викладачі та учні інших класів ХДШО та ДПМ, щоб привітати  експонентів з новими творами, побажати натхнення і успіхів у навчанні, а також – цікавих майбутніх звершень. Свято було веселим, всі учасники фотографувались біля своїх робіт, обговорювали твори, ділились планами на майбутнє.

Запрошуємо всіх відвідати виставку «Веселкові барви» і порадіти за талановитих діток!