На творчій зустрічі з художником Радимиром Міляром у центральній міській бібліотеці представили виставку робіт студії «Відродження»

15 березня у центральній міській бібліотеці відбулася творча зустріч з художником, мистецтвознавцем, режисером Радимиром Міляром. Він представив виставку робіт учнів студії «Відродження», яку вже протягом багатьох років веде у своїй художній майстерні. Студія існує в рамках загального проекту організації «Хранителі спадщини». Остання виникла у 2008 році. Представляє новий напрямок, що виходить з джерел національного мистецтва та зумовлює глибинне розуміння культурної спадщини минулого. Пан Радимир – керівник організації: «У студії «Відродження» ми відновлюємо і наслідуємо традиції далекого минулого, орієнтуємося на великих майстрів Ренесансу. Нас захоплюють складні постаті, теми – філософські, історичні, релігійні. Для мене особисто особливим є Данте».

Учні спочатку навчаються у молодіжному центрі творчого розвитку «В майбутнє через культуру», де вивчають техніку академічного малюнку та основи живопису. Далі – у художній майстерні Радимира Міляра. Варто зазначити, що художник створив свій напрямок у викладанні образотворчого мистецтва, в основі якого – «теорія синтезу мистецтв». Зі слів художника: «Творчий метод синтезу мистецтв придуманий не нами. Виник він у ХІХ столітті, створений був у музиці. Художники епохи Відродження користувалися ним. І ми, як хранителі спадщини, у студії десь успадковуємо цей принцип». Учні пишуть не тільки картини, а й поезію до них. А вивчаючи техніку старих майстрів, створюють цікаві та складні тематичні композиції, шукають себе у різних напрямках, жанрах та стилях (символізмі, сюрреалізмі, космізмі й ін.).

Звернення до жанру портрету є пріоритетним для студійців із «Відродження». Тому до виставки робіт, яку представили у центральній міській книгозбірні, увійшло чимало портретів. Це – картини з серії «Видатні постаті»: «Образ Спасителя» Наталії Колесник, «Сократ» Ольги Лазаренко, «Клеопатра» Катерини Подлевської, «Шевченко» Ірини Стасюк, «Беатріче» Олесі Прокопової та «Данте» Радимира Міляра та ін. На виставці також представлені роботи фотостудії в оригінальному жанрі фототеатру (за історичним напрямком "Романтика Середньовіччя"). Згадані картини є втіленням теорії синтезу мистецтв, особливо літератури і живопису.

Радимир Міляр як син Едварда Міляра, автора понад трьох тисяч живописних полотен та графічних робіт, під час зустрічі розповів про маловідомі сторінки творчого шляху батька.

На бібліотечному заході представили і біографічний роман  «Пришелець з Європи» Миколи Мачківського. Він, як зазначено у передмові, «про долю талановитого живописця, графіка, поета, філософа, мандрівника академіка Едварда Міляра». До речі, її видано за Програмою підтримки книговидання та популяризації української книги у м. Хмельницькому на 2018-2020 роки «Читай українською».

  

У контексті біографічно-мистецьких шляхів на творчій зустрічі чимало говорили про жанр бардівської пісні, також звучали музичні твори та авторська поезія, присвячена живопису.