«Різдво через Збруч»: у Хмельницькому презентували збірку святочних оповідань

11 січня у центральній міській бібліотеці відбулася презентація збірки святочних оповідань «Різдво через Збруч». У ній автори з обох боків Збруча – річки-межі, що колись розділяла Галичину і Поділля між чужинськими імперіями – об’єдналися і презентують свою творчість у форматі короткої прози.

Збірка побачила світ напередодні Різдвяних свят і символізує собою своєрідне різдвяне диво українців; несе ідею святкової українськості, яка має єднати наш народ. Як зазначають автори, вона «не про merry christmas, а про українське Різдво з усім тим, за що боролися наші прадіди».

У центральній міській бібліотеці «Різдво через Збруч» презентували Андрій Павловський, Віоліна Ситнік та Лора Підгірна (укладач збірки), якухмельницький читач добре знає завдяки проекту «Літературний туризм». А взагалі авторський колектив складається з семи письменників. Вміщено тут ще й оповідання Ольги Деркачової, Наталки Михно, Софії Пасічник, Олега Вітвіцького. І хоч усі вони, автори, досить різні (зізнаються), але збірка вийшла гармонійною.

Про що оповідання? «…Як, попри тривалі образи, подарувати хворій близькій людині зимове свято у липні? Чи можливо за короткий час на самоті переосмислити минуле і зустріти свято з оновленим світобаченням? Чи правда, що дітям дано бачити більше і що уявні друзі іноді не такі вже й уявні? Якими стравами здавна зустрічають свято на заході нашої держави? Все це і навіть більше ви знайдете на сторінках збірки…», – розповідає анотація. Оповідання ріднить різдвяне диво, на яке варто чекати і в яке треба вірити.

Тираж складає 1000 примірників, частина його уже розійшлася по книгарнях країни, а частина мандрує разом із авторами. Вони сміливо прогнозують святочне продовження і навіть уже мають саундтрек до серії книжок (слова і музика належать Андрію Павловському).

Атмосферності різдвяного настрою зустрічі колядками додав фольклорний ансамбль «Вербиця» Хмельницької дитячої школи мистецтв «Райдуга» (керівник Ірина Мазурек, концертмейстер Юрій Йовенко).

Читайте і насолоджуйтесь яскравістю різдвяних емоцій, смакуйте настроєм святочних оповідань і, звісно ж, готуйте автентичні страви (рецепти таки є у книжечці) – і все це разом зі збіркою «Різдво через Збруч», яку уже можете знайти у міських книгозбірнях.