Вистава за повістю Марка Вовчка «Інститутка»

В Хмельницькій школі мистецтв для учнів старших класів навчальних закладів міста, внутрішньо переміщених осіб відбуваються вистави за повістю Марка Вовчка «Інститутка».

Вистава «Інститутка. Життя кріпачки» створена за мотивами однойменної повісті Марка Вовчка. У виставі йдеться про соціальні суперечності в українському селі напередодні ліквідації кріпацтва, про тихі боязкі та активні відкриті протести проти жорстокості та свавілля панства. Яскраво розкриваються характери двох антагоністичних сил: панів-кріпосників і селян-кріпаків. Розповіді про події у виставі ведуться через світосприйняття дівчат-кріпачок, зокрема головної героїні – Устини. Кріпацтво давно поборене, та посягання на свободу українського народу досі є, тому вистава, хоч і носить історичний характер, та має прямі паралелі з сучасністю.

Автор інсценізації та режисер-постановник Олена Савченко разом з учнями театрального класу Олени Лежанської передають справжню атмосферу періоду написання твору та занурюють глядача в атмосферу дійства.